Откровено за рака на тестисите в 11 кратки отговора


Рак на тестисите...
Ракът на тестисите е рядко срещано заболяване. 0,5 % от смъртните случаи на туморни заболявания са вследствие на рак на тестисите. Среща се при мъже между 29 и 35 години. Заболяването е по-разпространено при европеидната раса. Има два типа seminoma и nonseminoma, като вторият е по-агресивен и по-трудно лечим. Типичното за рака на тестисите е, че се открива само в единия тестис.


Какви са признаците и симптомите на заболяването?
Наличие на неболезнена бучка в един от тестисите е най-често срещаният симптом. Случва се образуванието да се забележи при нараняване на скротума като подутина. Раната няма нищо общо с туморното образувание.


Какви са причините и рисковете на заболяването?
Все още причините за рака на тестисите не са изяснени. Рискът при мъжете с крипторхизъм е по-висок, както и при момчета родени от жени, които по време на бременността са били на хормонална терапия.


Какви са превантивните мерки срещу заболяването?
За съжаление, превантивни мерки срещу този вид рак няма. Необходимо е при откриването на бучка в тестиса да се потърси мнението на компетентен специалист. Когато заболяването е открито и е потърсен лекар ранно, много вероятно е да се излекува успешно. Именно затова е препоръчително всеки мъж да следи за здравето си и редовно да извърша огледи на тялото си, особено скротума.


Как се поставя диагнозата?
При наличие на рак на тестисите организмът отделя алфа фетопротеин и бета човешки хорион гонадропин. Кръвното изследване и положителните резултати могат да насочат за наличието на рак на тестисите.
Най-сигурният начин да се отстрани туморното образувание е да се отстрани тестисът.


Какви са дългосрочните прогнози на заболяването?
В случай, че не се вземат мерки и не се предприеме операция изходът от заболяването е фатален. 70 % от оперираните от рак на тестиса мъже са излекувани успешно.


Какви са рисковите за другите?
Ракът на тестисите не крие рискове за здравето на другите, включително и за интимните партньори.


Каква е терапията при заболяването?
Важно е да се знае, че лечението на рака на тестисите със сигурност е ефективно. Заболяването подлежи на лечение дори, ако бъдат засегнати други части на тялото. Освен в хирургичното отстраняване на болния тестис терапията включва:
Допълнително оперативно лечение. По време на операцията се отстраняват всички засегнати тъкани и лимфни възли.
При семином в ранен стадий се назначава лъчетерапия. В някои случаи се изписва успоредно и химиотерапия.
Химиотерапия се назначава при несемином или семином, който е с големи размери или с метастази. Обикновено се прилага, когато другите форми на лечение не дават ефект. Най-често използваните медикаменти са сisplatin, bleomycin и etoposide в комбинация.


Какви са страничните ефекти при лечението?
Страничните ефекти зависят от приложеното лечение. Отстраняването на тестис при мъжете им причинява дистрес. Обаче трябва да е ясно, че операцията не може да причини еректилна дисфункция и мъжете могат да запазят своята потентност. Отстраняването на локалните лимфни възли може да доведе до намаляване на еякулацията при оргазъм.

Лъчевата терапия може да причини:

* общо физическа слабост по време на лечението,
* възпаление на тъканите, които се подлагат на терапията,
* инфертилитет, който може да е с временен характер или окончателен.


Химиотерапията води до:

* гадене и повръщане по време на лечението,
* имунната система по време на лечението е подтисната, което прави организма податлив на инфекции,
* временен или постоянен инфертилитет,
* косопад, алопеция



Какво се случва след терапията?
Мъжете се възстановяват от страничните ефекти на лечението след няколко месеца и могат да се върнат към нормален начин на живот.


Необходимо ли е състоянието на мъжа да се проследява след лечението?
След терапията мъжът е наблюдаван за симптоми на рак. Честота на прегледите намалява с времето.