Навиците - полезни и вредни за здравето


Случва се навиците да вбесяват не само околните, но и самите нас, понякога са чудати, а друг път дори опасни за здравето ни. Независимо дали са – добри или лоши – навиците показват състоянието на физическото и душевното ни здраве. Особеностите в поведението ни се превръщат в сигнал за скрит здравословен проблем за лекаря.


Налитане на сладко
Наскоро учени установиха, че децата, които консумират много сладки продукти имат склонност към депресия и алкохолна зависимост в по-късен етап от живота си.
Изследването обхваща 300 деца от 5 до 12 години от САЩ, които налитат на сладки напитки. В последствие научният екип изяснява, че във фамилната им история има случаи на алкохолизъм и емоционални проблеми.
Според учените тези деца имат необходимост от допълнителни количества сладко, за да се чувстват по-добре.


Почесване
Постоянното почесване например може да е признак за инфекция на кожата. Честите гъбични инфекции са типични за хората, страдащи от диабет. Почесването може да показва и чернодробно заболяване преди да се развие типичната симптоматика, както и застояване на жлъчните сокове.


Често нощно ходене по малка нужда
За мъжете това може да означава проблем с простатата. Не е задължително да става дума за рак на жлезата, възможно е да има наличие на хиперплазия, която засяга 1,5 млн. мъже в Обединеното Кралство. При уголемяването простата притиска пикочния канал. Първият признак за наличие на проблем е прекъснато уриниране или затрудненото начало при позив при пълен пикочен мехур. При този здравословен проблем обикновено мъжете стават по няколко пъти през нощта, за да уринират. Често търпят провал при ползването на обществени тоалетни.
Проблемът изисква консултация с лекар без отлагане. Възможно е да се разреши след медикаментозна терапия. В повечето случаи се налага хирургична интервенция за отстраняването му.


Хъркане
Сънната апнея крие потенциална опасност за дишането и нарастващ риск от сърдечно заболяване. При заспиване мускулите на дихателните пътища се отпускат, ето защо позата обикновено не създава проблем, свързан с дишането при повечето хора по време на сън. При сънната апнея обаче се получава прекъсване на дишането за десетина секунди.
След като мозъкът веднъж засече прекъсването изпраща сигнал за съкращаване на мускулите. Това прави дихателните пътища проходими и води до внезапно издишване на струя въздух, което се случва на всеки 2 минути.

При хъркане трябва да се потърси съдействието на специалист по съня, който да препоръча подходящ метод за преодоляване на проблема. Възможно е да се наложи през нощта да се спи със специална маска, която да поддържа налягането на дихателните пътища.
Проблемът засяга един на 25 мъже и една на 50 жени.


Дъвчене на дъвка
В действителност с дъвченето се постига по-добра концентрация, въпреки че учителите се дразнят от този навик на учениците си и изискват в час да се влиза без дъвка. Британско изследване показа, че дъвченето подобрява мозъчната активност. Изследването на Northumbria University установи, че студентите, на които им е позволено да дъвчат по време на изпит, по-бързо възпроизвеждат информация, включително и дати, и показват по-добра краткосрочна памет.
Учените предполагат, че дъвченето учестява сърдечния ритъм, което повишава притока на кислород и глюкоза в мозъка.
Други изследвания показват, че дъвченето на дъвка помага на работещите нощна смяна да се поддържат бодри.
Единственият съвет тук е да се избират дъвки без съдържание на захар, за да се предпазят зъбите.

Излежаването
Редовното излежаване сутрин е свързано с два пъти по-висок риск от болест на Алцхаймер според експерти от Университетската болница в Мадрид. Те установяват, че нощният сън с продължителност над 8-9 часа показва два пъти по-висок риск от развитие на дегенеративни състояния.
Все още причините за тази зависимост не са ясни, но учените са убедени, че прекомерното спане е ранен признак за заболяване.
Прекомерното лежане също така е знак за депресия, която е рисков фактор за деменция в по-късна възраст. Болестта на Алцхаймер засяга около 750 000 души в Обединеното Кралство, като числото на пациентите непрекъснато расте със застаряването на населението.
В случай, че сънят системно отнема над 9 часа от денонощието консултацията със специалист е желателна.



Бъбренето
Бъбренето показва добро емоционално здраве, най-вече при жените. Скорошно изследване на Университета на Мичиган установява, че по-щастливи и по-здрави са жените, които редовно се наслаждават на срещи с приятелки. Оказва се, че бъбренето влияе на отделянето на прогестерон, хормон, който подтиска стреса и тревожността.
Прогестеронът е хормон, който се отделя основно от яйчниците при жените. Функцията му е да подготви матката за бременност, има противовъзпалително действие и подтиска прекомерния синтез на естроген, а последното се свързва с повишен риск от развитие на раково заболяване. Според учените високите нива на прогестерон определят сексуалното влечение при жената и освен това я правят по-социална и склонна да помага на други в затруднено положение, дори това да носи риск за нейния собствен живот и развитие.
Общуването показва себеуважение, така че редовните срещи с приятели въобще не са за пренебрегване.



Честият смях
Според изследване на екип от Университета Вандербилт в Нашвил, Тенеси, честият смях е един от най-добрите методи да се поддържа нормално тегло. Смеенето по 15 минути на ден изгаря над 2,27 кг мазнини на година. Енергията, която се губи в смях за това време, е същата, която се изразходва за 800 метра ходене.
Смехът подобрява сърдечната дейност и активизира различни мускули. Полезен е за сърцето и имунната система, тъй като стимулира в мозъка отделянето на вещества, подобряващи настроението.
Предвидете всеки ден доза смях, ако трябва дори с гледането на комедия!



Псуването
Изследване на екип психолози от Университета в Кил открива, че тези, които псуват имат 50 % по-дълъг живот от тези, които си държат езика зад зъбите. Специалистите правят следния експеримент: проследяват самочувствието на 64 души, които прекарват известно време с ръце поставени в ледено студена вода, на които им било позволено да ругаят, когато изпитат нужда от това. Анализът на данните показва, че те изпитват по-малко болка, в сравнение с контролната група.
В статии други специалисти доказват, че ругаенето редуцира неприятните усещания и поддържа работния процес.



Бързото шофиране
Високите скорости повишават отделянето на тестостерон при мъжете, което за тях е полезно от здравословна гледна точка. Според изследване на канадски учени вълненията зад волана на спортна кола стимулират отделянето на повече от този мъжки хормон, което редуцира риска от сърдечни заболявания, диабет и депресия. Рискът от заболяване при мъжете над 50-годишна възраст, на които тестостеронът е по-нисък, е 33 % по-висок, отколкото при тези с високи стойности на хормона.
Обаче карането на стара кола има напълно противоположен ефект!
При изследване се оказва, че тестостеронът на мъжете, които управляват Porsche 911 Carrera Cabriolet за £75,000 за един час се увеличава повече, отколкото при тези, които трябвало да се качат на 16-годишна Toyota Camry. Резултатите са сравнени след като участниците в изследването правят по няколко обиколки в град, където могат да се радват на потенциални почитателки.
Какво да правите, ако не можете да се радвате на Порше? Например, станете почитател на футболен отбор, чийто екип е червен, ефектът по отношение на синтезирането на тестостерон е същият!