Екстракт от семки на грозде за по-добро кръвооросяване


Гроздето, не само плодът, но и листата на лозата, от векове се използват при терапията на различни заболявания в Европа. Екстракът от семки на грозде се добива от семките на червеното грозде.




Съществуват доказателства, че екстрактът има целебен ефект при кардиоваскуларни състояния. Гроздовите семки помагат при лошо кръвооросяване (хронична венозна недостатъчност) и висок хорестерол. Редуцира отичането, причинето от нараняване и помага при заболявания на зрението вследствие на диабет.




Преимуществото на екстракта от гроздови семки е, че съдържа антиоксиданти. Те имат свойството да предпазват клетките от остаряване и елиминирайки свободните радикали, предпазват от заболяване. Според медиците все още не може да се каже категорично дали антиоксидантите, съдържащи се в гроздовите семки, имат благотворно въздействие за здравето. Учените изучават дали екстракът има ефект да понижава риска от развитие на някои видове рак, както и да предпазва от някои други заболявания – от множествена склероза до наранявания на кожата. На този етап клиничните данни обаче са противоречиви.




Няма категорично определена доза за прием на екстракт от гроздови семки. В медицински публикации на европейски специализирани издания се сочат дози от 100 до 300 мг на ден. Не е известна прекомерната доза, която би могла да навреди на здравето.




Като фармацевтичен продукт екстрактът от гроздови семки се предлага под формата на таблетки, капсули и разтвори. Експерти препоръчват да се взимат комбинирано с витамин С и Е за по-добър ефект. Добавките следва да се съхраняват на хладно, сухо място, изолирани от слънчева светлина и влага.




Ефектите. Използват се срещу главоболие, замаяност, гадене, както и при сърбеж на кожата на главата.




Рисковете. Продуктът не се приема при алергия към грозде. При наличие на проблеми с кръвосъсирването, високо артериално налягане, е необходимо да се консултирате с лекаря си преди вземането на екстракта.




Взаимодействия с медикаменти. При постоянен прием на лекарства, също е необходимо да се консултирате относно приема на добавката от гроздови семки. Възможно е екстрактът да си взаимодейства с противокръвосъсирващи и нестероидни противовъзпалителни средства като аспирин, медикаменти при сърдечни заболявания, за терапия на рак и други.