Ще има хапче за повишаване на женското либидо


Първият препарат за лечение на женската сексуална дисфункция при клинични тестове показва, че е ефективен, пише Bloomberg. Разработката е дело на немска фармацевтична компания.


22% от 1 378 жени, които взимали лекарството половин година споделят, че са имали повече „задоволителни сексуални събития“, отколкото тези в контролната група.

Средното число на половите актовe, които задоволяват жените за един месец при прием на медикамента скача от 2,8 на 4,5 пъти, докато в групата, приемали плацебо, числото е 3,7.



Лекарството за жени за разлика от известното за мъже не действа веднага. Ефектът му се наблюдава след като е приемано ежедневно в продължение на 3-6 седмици.



Същото лекарство е разработено през 1990 г. като антиоксидант, който стимулира серотониновите рецептори на 5-HT1A, блокатор е на серотониновите 5-HT2A рецептори и е отчасти антагонист на дофаминовите D4 рецептори в мозъка.


При експерименталното изпитване на антиоксиданта съвсем случайно е установено неговото свойство да повишава женското либидо.

При положение, че FDA одобри лекарството, се очаква продажбите му в САЩ да достигнат 3,5 млрд. долара за година.