Затлъстяване и тютюнопушене през бременността понижава концентрацията на сперматозоиди при момчетата


Един от най-признатите специалисти по репродуктивно здраве във Великобритания - Richard Sharpe провел изследвания, доказващи че затлъстяването на майката и тютюнопушенето по време на бременност, намалява концентрацията на сперматозоидите при момчетата, съобщава Daily Mail. Според изследователя, ефектът, който наднорменото тегло на майката и вредните и навици оказват върху бъдещите репродуктивни способности на синовете, е дори по-голям от вредните факторите на средата.


Професор Sharpe от Единбургския университет анализирал публикациите в световните научни издания, посветени на влиянието на различни фактори на средата върху репродуктивните способности на мъжете. Резултатите от анализа били публикувани в научното списание Philosophical Transactions of the Royal Society B.


Оказало се, че основни фактори, оказващ влияние върху мъжката фертилност са вредните въздействия, оказващи влияние още във вътреутробното развитие на мъжките ембриони. Според Sharpe, най-силно негативно влияние оказват наднорменото тегло на майката, с всички съпътстващи го усложнения, тютюнопушенето, а също и експозицията на пестициди и изгорели автомобилни газове.


В повечето случаи, излагането на вредни фактори още в ембрионалното развитие, нанасят непоправима и трайна вреда върху репродуктивното здраве на мъжете. За сравнение, тютюнопушенето на майката по време на бременност може да намали с над 40 % концентрацията на сперматозоидите при момчето, докато в случаите, когато то е пушач – този показател рядко надвишава 10 %.


Според автора на изследването, възможната причина за това са нарушения в развитието на тестисите още по време на вътрешноядреното развитие, причинени от токсични химикали, високо ниво на свободни радикали в майчиния организъм, прееклампсия и др. В повечето случаи, увреждането на тестисите се изразява в намален брой на клетките на Сертоли.


Този тип клетки са тясно свързани помежду си, със сперматогоните с мембраната на семеносните каналчета. Клетките на Сертоли създават бариерата кръв-тестиси, която не позволява на големи молекули да преминават между вътрешността на семеносните торбички и околните тъкани, включително на кръвоносната система. През пубертета присъствието на хормон, стимулиращ образуването на фоликули, както и повишеното ниво на тестостерона са като реактивен заряд за действието на клетките на Сертоли. Тестостеронът е мастноразтворим и може лесно да проникне през мембраната от клетки на Сертоли. След това той се свързва с един андрогенен рецептор, който го отвежда в клетъчното ядро и там той „задейства" някои гени. Клетките на Сертоли започват да изпомпват соли и хранителни вещества в различни посоки през стените на каналчетата и секретират вътре в тях андрогеносвързващ протеин, който поема тестостерона и го поддържа във висока концентрация около образуващите се сперматозоиди.