Ежедневен секс за по-качествена сперма


До сега специалистите по репродуктивно здраве препоръчваха между 3-5 дни въздържание преди спермограма за по-добри показатели на изследването. Резултати от проведено проучване на д-р Дейвид Грийнинг от център по стерилитет и ин витро в Сидни, показват точно обратното. Сексът практикуван всеки ден подобрява показателите.





Проучването на австрийския специалист включило 118 мъже, чийто паказатели били в средните графи. Установило се, че качеството на семенната течност значително се подобрило след като те правили секс ежедневно в продъжение на седмица. Общият среден показател за количество на сперматозоидите от 26 % скочил на 34 %.
Честият секс води до намаляване на количеството сперма, която се отделя, но това не е проблем, тъй като тя е качествена, твърди д-р Грийнинг. Ето защо той препоръчва двойките, които желаят бебе да започнат с опитите още седмица преди овулацията без да пропускат ден. В контекста на асистираната репродукция, този прост начин вероятно ще спомогне подобряването качеството на семенната течност, от тук ще повиши вероятността за постигане на бременност. Според специалиста подновяването на сперматозоидите, което се получава при ежедневните полови сношения, ще намали времето, през което те са изложени на влиянието на антитела и други вредни фактори в семенните канали.