Газираните напитки понижават оплодителните способности на мъжете


Датски учени провели изследване, целящо да установи връзката между консумиранете храни и напитки и репродуктивните проблеми при мъжете.


Направеното от тях изследване, цитирано от Ройтерс, показва, че оплодителните способности при мъжете, които пият повече от един литър газирани напитки с високо съдържание на кофеин, са значително намалени.


Експерти от болницата "Ригс" в Копенхаген, извършили проучване сред 2500 млади мъже. Събраните данни показали, че при мъжете, които пият газирани напитки, количеството и качеството на спермата е значително по-ниско, а оплодителните способности са намалени с повече от 30%


Авторите на изследването установили, че репродуктивните проблеми всъщност не се дължат на кофеина в газираните напитки, тъй като като същата съставка в кафето не оказва подобен ефект върху семенната течност.


Според д-р Тина Колд Йенсен, ръководител на научния екип, пониженото количество сперма в резултат на консумацията на газирани напитки може да се обясни с други съставки, като например синтетичните подсладители и оцветители.


Не трябва да се подценява и факта, че хората пиещи много безалкохолни напитки, обикновено водят по-нездравословен начин на живот, консумират повече полуфабрикати, висококалорични и богати на сол храни и по-малко плодове и зеленчуци, коментират експерти.