Неангажирано за нимфоманията


Нимфоманията е патологично влечение при жената, характеризиращо се с непреодолимо желание за секс.


Нимфоманията може да се разглежда като синдром, при който се наблюдава постоянен стремеж към сексуален контакт. Поведението се описва като неконтролируемо, насочено към получаване на сексуални изживявания без значение от възрастта, външността или близостта с партньора.


За разлика от жената с изразена сексуална активност, която избира партньора си и контролира поведението си, при страдащата от нимфомания има безразборни полови контакти с много на брой партньори. Тя не изпитва удовлетворение, независимо от броя на оргазмите.


Това е рядко разстройство, проявява се при една на 2500 жени. 6 пъти по-често се среща при живеещите на територии с топъл климат, отколкото в умерения пояс.


Няма критерии за определяне на хиперсексуалността, но на фона на общото поведение, тези жени правят впечатление. Не е задължително нимфоманката да е в предизвикателно облекло, макар че дълбокото деколте може да я издава. Напротив, тя може да е в строг делови костюм. Отличава я готовността за секс, което не е равносилно на поведение при флирт.
В леглото тази жена лесно се разпознава по ненаситността си.


Причините
Състоянието се наблюдава при различни психически заболявания, като маниакална психоза, както и да бъдат психологични – комплекс за непълноценност, липса на самоувереност и самочувствие за собствена привлекателност.
Причина може да бъде наличието на тумори в яйчниците и хипофизата, при които жената изпитва постоянно остро сексуално желание, дори интимният живот да е наситен. Свръх желанието се получава и при хормонален дисбаланс, прием на лекарства, заболявания.





С какво нимфоманките привличат мъжете?
Всеки трети млад мъж мечтае да се „сблъска“ с ненаситна жена. Причините обикновено са:
1. копнеж да се изпълнят най-смелите сексуални фантазии, без риск те да бъдат отхвърлени,
2. получаване на сексуална наслада до физическа невъзможност,
3. защото обикновено липсват обичайните женски изисквания – за ниво на общуване, продължителна сексуална игра и др.



Дали сте нимфоманка?
Ако постоянно изпитвате желание за секс, независимо от мястото, времето и компанията... И това ви „вади от релси“, не можете да се съсредоточите върху работата си, учебния процес или грижите за семейството... Ако мъжът се изморява повече в леглото с вас, отколкото на работа и въпреки това имате десетина любовници – да, със сигурност, сте нимфоманка...



Как да се избавите от състоянието?
Започва се с опит да се отклонят мислите от желанието за секс. Разпределете графика си, така че да не ви остава свободно време за излишни палави мисли. Възлагането на нови задачи на работното място е от полза. Опитайте се да насочите енергията си в друга насока – започнете да спортувате. Препоръчителни са индивидуални тренировки, без треньор. Най-подходящо е продължителното бягане.
Подберете приятни билкови чайове с успокоителен ефект и избягвайте употребата на афродизиаци – морски дарове, шоколад, орехи, сирене и др.


При положение, че тези мерки не помогнат се налага консултация със специалист – сексолог. Сексологът има медицинско образование и квалификацията на психотерапевт. Не се учудвайте, ако специалистът назначи хормонални кръвни изследвания, определено са необходими за точното поставяне на диагнозата.