Редовният секс пази сърцето


Ново изследване категорично показа, че редовният секс, поне два пъти седмично, понижава с около 50 % риска от сърдечносъдово заболяване при мъжете.



Според авторите на изследването, вероятността да се разболеят от опасно сърдечно заболяване е с 45% по-малка при мъжете които правят секс редовно, в сравнение с тези, които се отдават на страстите веднъж на месец или по-малко.



Резултатите се базират на данни събрани от над 1000 мъже. Заключенията, направени от експертите показват, че сексът защитава сърцето на мъжа, но все още не е ясно дали има същия ефект и върху жените.



От дълго време е известно, че сексът действа благоприятно както на физическото, така и на психическото здраве, подобрява тонуса и намалява стреса. Въпреки това, цялостната полза която честите сексуални контакти имат върху по-сериозни заболявания, като например сърдечносъдовите, все още не е достатъчно добре изучена.



Учени от института в Ню Ингланд, Масачузетс изследвали сексуалната активност на мъже между 40 и 70 години. През 16-месечния период, през който продължило проучването, доброволците редовно отговаряли на въпроси, свързани със сексуалната им активност.



След като отговаряли на зададените им въпроси, доброволците били подлагани на медицински преглед за състоянието на сърдечносъдовата им система.



Изследователите взели предвид и други рискови фактори като възрастта на мъжете, теглото, кръвното им налягане и холестерола.



Резултатите, публикувани в "American Journal of Cardiology", показват, че мъжете, които правят секс поне два пъти седмично, е много по-малко вероятно да се разболеят от сърдечно заболяване, спрямо мъжете, чиито сексуални контакти са ограничени до един път месечно.



Според авторите на проучването, здравословният ефект от секса може да се дължи както на физическите, така и на емоционалните последици от него върху тялото.



Мъжете, които често изпитват сексуално желание и успяват да правят секс, е вероятно да са по-здрави.



Предишно изследване на учени от университета "Уилкс" в Пенсилвания установи, че сексът веднъж или два пъти седмично укрепва имунната система и намалява опасността от простуда или грип