Няколко факти и съвети за менструацията


1. Болката при менструация
Има жени, при които менструацията предизвиква силни болки, бърза умора и нервност. Болката се появява в резултат на съкращаването на матката. Благодарение на това съкращаване се получава отделяне на лигавицата .
Понякога болката се облекчава от топъл душ. В други случаи се налага консултация с гинеколог.
Най-радикалното средство е да се вземе обезболяващо средство.


2. Предменструален синдром
Изразеният предменструален синдром се свързва с нарушена обмяната на веществата в организма в периода преди менструацията.
Възможно е тогава жените да изпитват главоболие, болка в гърба, чувстват се нервни, раздразнителни и бързо сменят настроенията си.

Не всички жени страдат от предместруален синдром. При всяка той е изразен с различна интензивност и оплаквания.


За този период е характерно отичане на тялото, наддаване на тегло до 3 кг, по-висока чувствителност на гърдите, както и да се изпитва чувство за уязвимост и беззащитност.

Препоръчително е в този период да се намали консумацията на сол и солени продукти, което ще облекчи състоянието.


Вече съществуват медикаменти, които могат да облекчат симптомите. Те обаче се препоръчват за жените в по-зряла възраст.


3. Превръзки, тампони и...
Обърнете внимание на интензивността на менструалното кървене. При по-слабо кръвотечение можете да ползвате тампони. При обилно те едва ли ще са от полза, много е вероятно да създават и определен дискомфорт при смяната. Не е желателно да се ползват при болезнена менструация. Тампонът може да се комбинира и с ежедневна дамска превръзка за по-висока хигиена.

За да се избере подходящия вид тампон е препоръчителното да се обърне внимание на текста на опаковката и посочената информация за обема кръв, който абсорбират.

Имайте предвид, че ароматизираните превръзки или тампони е възможно да предизвикат алергична реакция. Веществата, които носят аромати, имат дразнещо лигавицата действие.


Да се осигуряват хигиенните средства преди предполагаемата дата на менструацията е полезен навик, който се придобива още в младежка възраст. Винаги трябва да се предвидят и няколко дни в аванс, тъй като нормално е продължителността на цикъла да варира с няколко дни.


Някои жени се оплакват от по-силно отделяне на миризма при менструално кървене. При положение, че се поддържа добра хигиена, редовно се сменят превръзките или тампоните и оплакването е налице, е добре да се направи консултация с гинеколог. При нормалния цикъл не се отделя миризма.


4. Менструален календар
По принцип първата менструация може да е много различна от следващите. Тя може, както да е много обилна, така и обратното. Същото се отнася и за продължителността й. Обикновено в първите години на пубертета продължителността на менструалния цикъл е различна. Често явление е да се прескача месец. След време цикълът се нормализира.

Обикновено след периода на пубертета менструацията при жените е с по-различна характеристика, отколкото през първите години.
Много жени споделят, че при започване на редовен полов живот цикълът става точен.

Затова и по ред други причини се препоръчва да се води менструален календар. Добре е в него, освен първият и последният ден на менструацията, да се отбелязва и интензитетът на кървене, както и други характерни особености, например цвят.