Великденските яйца са полезни, ако са от... шоколад

Великденските яйца могат да бъдат изключително полезни за здравето. Съмнявате се в това? Всъщност е напълно вярно, но само ако са под формата на малки яйца, направени от черен шоколад с високо съдържание на какао.


Отдавна е известно, че какаото оказва благоприятен ефект върху здравето. Много изследвания са показвали и ролята му за понижаване на кръвното налягане. Досега се смяташе, че този ефект се наблюдава само при консумацията на голямо количество черен шоколад, благодарение на съдържанието на флавоноиди. Тогава обаче вредата от приема на мазнините и въглехидратите с него надвишава ползата.


Изследователи от University Hospital of Cologne са доказали, че търсеният ефект може да бъде постигнат и с малко блокче шоколад, равно на около 30 калории. Те са наблюдавали 44 души между 56 и 73 годишна възраст с прехипертония (между 130/85 и 139/89 mmHg) или хипертония първа степен (между 140/90 and 160/100 mmHg). Тези от тях, които са консумирали шоколад не са повишили теглото си, нито нивото на кръвната захар и липиди. Горната граница на артериалното налягане обаче е спаднала с 2,9 mmHg, а долната - с 1,9 mmHg. Макар и минимални, тези промени са клинично значими. Намалението на горната граница с 3 mmHg води до понижаване риска от инсулт с 8%, от коронарна болест - 5%.


Резултатите от друго клинично проучване показват, че тъмният шоколад подобрява функционирането на кръвоносните съдове.


В тази извадка от здрави доброволци, приемането на тъмен шоколад за кратък период от време показало значително подобрение върху функционирането на съдовете, съобщава д-р Валентин Янчу от Изследователския превантивен център в Йеил, изследовател в проучването.


По време на 6 седмичен период 45 души консумирали ежедневно по 227 грама какао без захар, какао със захар или плацебо.


Измерена била способността на артерия, намираща се в горен крайник, да се отпуска и разширява при повишен кръвен поток чрез високочестотен ултразвук преди и в края на изследването.


От 39-те човека, които приключили изследването, тази функция била значително подобрена при индивидите, консумирали двата вида какао, съответно с 2,4% за хората, приемали какао без захар и 1,5% за консумиралите какао със захар.


Последното проучване за здравословния ефект на натуралния шоколад показва, че хапването на няколко парченца натурален шоколад всеки ден забавя процеса на стареене и предпазва от появата на бръчки, показва изследване на британски учени.



В продължение на три месеца група доброволци трябвало да консумират ежедневно натурален шоколад, друга – обикновен млечен. Резултатите от изследването показват, че кожата на участниците от първата група по-добре се справя с вредното въздействие на ултравиолетовите лъчи. Според експертите черният шоколад намалява и вероятността от поява на рак на кожата.



Тези свойства на натуралния шоколад се дължат на голямото количество антиоксиданти, които съдържа. Колкото по-висок е процентът на какаото в шоколадовото изкушение, толкова по-силен е неговият терапевтичен ефект.