Таблетки предпазват от забременяване 5 дни след секс



FDA допусна разпространението на нов противозачатъчен продукт в САЩ, който предпазва от нежелано забременяване 120 часа след полов акт, при който не са взети предпазни мерки, съобщава New York Daily News.



Посткоиталният контрацептив улпристал е разработен от френската фармацевтична компания HRA Pharma. В САЩ ще се предлага от компанията Watson Pharma с името ella. Аналогичният препарат, който се предлага в аптечната мрежа в Европа е познат под наименованието ellaOne.



Според заключението на FDA възоснова на клиничните изследвания новият фармацевтичен продукт е ефективен срещу предотвратяване на нежелана бременност при орален прием 120 часа след необезопасен полов контакт.



За разлика от съществуващите таблетки за екстремна контрацепция на основата на левоноргестрел, аналог на прогестерона (Постинор, Мирена, Ескапел), улипристал е селективен модулатор на прогестероновите рецептори, на което и се дължи ефективността му след такъв продължителен период. Препаратът един вид задържа хормоналните реакции, които подготвят организма на жената към бременност след сливането на двете полови гамети.



Левоноргестрелът действа до три денонощия след половия акт.