Нисък тестостерон при мъжете – негативите



Нормално е нивото на тестостерона да пада с напредване на възрастта при мъжа. Ниският тестостерон обаче може да се отрази негативно на здравословното му състояние. Тестостеронът е хормонът, който прави мъжете мъже. Покачването на тестостерона при момчетата в пубертетна възраст спомага образуването на мускулите и костите, от него зависи промяната на гласа и сексуалното влечение. Тестостеронът се отразява във всяко едно отношение, дори в поведението му и при взимането на решения.



Нивото на тестостерон започва да спада постепенно след 40-годишна възраст. За разлика от менопаузата при жените, когато нивата на естрогените падат за месеци, мъжката андропауза протича за години. Промените са перманентни за продължителен период от време, така че мъжът не усеща процеса – на година нивото на тестостерон спада с по 1 до 2 %. Изключение са случаите, в които се получава нивото на тестостерона да не отговаря на нормите за възрастта.



Как да се прецени дали ниското ниво на тестостерон е в норма за възрастта или се дължи на здравословен проблем?
Ниският тестостерон се доказва с лабораторно изследване.


За нисък тестостерон се смята концентрация в кръвта под 300 нанограма на децилитър.



Симптоми на нисък тестостерон:

* понижено желание за секс,
* еректилна дисфункция,
* непостоянно настроение, лошо настроение,
* умора,
* проблеми със съня.




Тогава, когато тестостеронът е под референтните граници за възрастта, се предписва лечение. Формите за набавянето му са различни: ежедневно нанасяне на гел, използване на пластири, таблетки или във вид на инжекции. Целта е да се компенсира недостига на тестостерон до нормалното за възрастта ниво.