И жените страдат от сексуални проблеми!


Смята се, че сексуален проблем има тогава, когато при секс не се изпитва задоволяване или той не носи позитивния ефект, какъвто се очаква да има. При жените най-често се наблюдава слаб интерес към секса или липсата на такъв въобще, невъзможност да се възбудят и да достигнат до състояние на оргазъм. Някои жени страдат и от болка при полов контакт.


Много жени имат сексуални проблеми от време на време. При някои проблемите се задълбочават. Наличието на сексуален проблем обаче често рефлектира върху взаимоотношенията в двойката, поради което се препоръчва консултация със специалист в случаите на продължителна изява.


Не могат да се поставят граници за нормално в секса. При всяка жена тази представа е различна. Освен това с възрастта възприятията се променят - което е изглеждало абсурдно в младежка възраст, се приема по-късно и обратното.


По принцип нормално е жена, която е майка на кърмаче, да има слаб интерес към секса, което извън периода непосредствено след раждането, се дължи на постоянната умора по грижите за бебето и дома. Нормално е също така в напреднала възраст, както при жените, така и при мъжете, интересът към секса да отслабне, което се обяснява с хормоналните промени, които настъпват в по-късните етапи на живота.



Какво може да доведе до сексуален проблем при жените?
Женската сексуалност е комплексна. В активната си възраст жената се нуждае от близост и интимност. Жените също имат физически потребности. Сексуалният проблем може да е емоционално или физиологично предпоставен.



Най-често срещаните причини:

* Емоции, стрес, проблеми във взаимоотношенията, депресия, тревожно разстройство, спомени за изживяна травма в секса, нехаресване на собственото тяло.
* Физиологични – хормонален дисбаланс, болка от нараняване или друг здравословен проблем, заболявания като диабет или артрит.

* Възраст - в резултат на която се наблюдават неприятни промени като сухота във влагалището и липса на еластичност на стените му.
* Прием на някои медикаменти. В тази група спадат лекарствата при депресия, високо артериално налягане и диабет.



Симптоми
Сексуалните проблеми включват:

* Слаб интерес или липса на желание за секс.
* Неспособност да се постигне възбуждане.
* Неспособност да се изживее оргазъм.
* Болезненост по време на сексуалния акт.



Диагностициране на проблема
Жените често бързо откриват наличието на проблем, когато забележат промени в желанието си или степента на задоволяване при секс. При наличие на подобен проблем, разумно е да се потърси причината. А тя може да бъде:

* заболяване или прием на медикаменти,
* напрежение в ежедневието,
* умора,
* важно е и двамата партньори да отделят достатъчно време за почивка заедно, отделно от другите – липсата на това условие също може да доведе до сексуален проблем,
* травмиращ спомен в миналото, свързан със секса или интимната близост.



При консултацията със специалиста се изясняват всички тези страни. Срещата с лекаря представлява задълбочено интервю за личния живот в най-интимния му аспект. Извършва се и преглед. Разговаря се за желанията по отношение на секса.



В началото някои жени изпитват затруднения и неудобство да споделят с лекаря си своите сексуални проблеми. За да бъде полезна консултацията със сексолога, помага предварително обмисляне на въпросите, които вълнуват. Ако трябва може да се напишат. Важно е да се маркират, както приятните моменти, така и събитията, които са наранили. Всяко наблюдение за промените в сексуалното желание ще е от значение за специалиста и установяването на произхода на проблема.



Терапията
Терапията зависи от характера на проблема. Голяма част от сексуалните проблеми се разрешават след като се разберат причините за тях.



Сексът засяга човека в много направления – емоционално, физиологично, взаимоотношенията му... Успешното лечение изисква високо ниво на разбирателство и доверие между пациент и терапевт. Може да се наложи третиране на здравословни състояния, съвместна психологична консултация с партньора и дори образователни занимания и упражнения на дейности у дома. Топлата релаксираща вана, откровеният диалог с любимия човек или дори опитването на нови пози в леглото могат да превърнат секса в приятно изживяване.