10 минути – идеалната продължителност на секса


Идеалната продължителност на сексуалния акт е 10 минути, показва проучване на американски специалисти от Американски учени от университета в Пенсилвания.



Изследването се базира на данни, събрани сред 50 членове на Обществото за сексуална терапия и проучвания, което се занимава с консултации на семейни двойки със сексуални проблеми.



Резултатите, получени от анонимни анкети показват, че секс с продължителност между 1 и 2 минути се определя като неудовлетворяващ и недостатъчен, от 3 до 7 е приемлив, а над 13 минути става твърде дълъг и отегчителен.
Най-голям е процентът на участниците в проучването, според които сексуалният контакт между 7 и 13 минути е най-предпочитан.



Според учените съвременната култура се опитва да наложи нереалистични идеи за това колко да трае половият акт, което често води до разочарования и незадоволеност при някои двойки.



Подробни резултати от проучването са публикувани в изданието Journal of Sexual Medicine.

И жените страдат от сексуални проблеми!


Смята се, че сексуален проблем има тогава, когато при секс не се изпитва задоволяване или той не носи позитивния ефект, какъвто се очаква да има. При жените най-често се наблюдава слаб интерес към секса или липсата на такъв въобще, невъзможност да се възбудят и да достигнат до състояние на оргазъм. Някои жени страдат и от болка при полов контакт.


Много жени имат сексуални проблеми от време на време. При някои проблемите се задълбочават. Наличието на сексуален проблем обаче често рефлектира върху взаимоотношенията в двойката, поради което се препоръчва консултация със специалист в случаите на продължителна изява.


Не могат да се поставят граници за нормално в секса. При всяка жена тази представа е различна. Освен това с възрастта възприятията се променят - което е изглеждало абсурдно в младежка възраст, се приема по-късно и обратното.


По принцип нормално е жена, която е майка на кърмаче, да има слаб интерес към секса, което извън периода непосредствено след раждането, се дължи на постоянната умора по грижите за бебето и дома. Нормално е също така в напреднала възраст, както при жените, така и при мъжете, интересът към секса да отслабне, което се обяснява с хормоналните промени, които настъпват в по-късните етапи на живота.



Какво може да доведе до сексуален проблем при жените?
Женската сексуалност е комплексна. В активната си възраст жената се нуждае от близост и интимност. Жените също имат физически потребности. Сексуалният проблем може да е емоционално или физиологично предпоставен.



Най-често срещаните причини:

* Емоции, стрес, проблеми във взаимоотношенията, депресия, тревожно разстройство, спомени за изживяна травма в секса, нехаресване на собственото тяло.
* Физиологични – хормонален дисбаланс, болка от нараняване или друг здравословен проблем, заболявания като диабет или артрит.

* Възраст - в резултат на която се наблюдават неприятни промени като сухота във влагалището и липса на еластичност на стените му.
* Прием на някои медикаменти. В тази група спадат лекарствата при депресия, високо артериално налягане и диабет.



Симптоми
Сексуалните проблеми включват:

* Слаб интерес или липса на желание за секс.
* Неспособност да се постигне възбуждане.
* Неспособност да се изживее оргазъм.
* Болезненост по време на сексуалния акт.



Диагностициране на проблема
Жените често бързо откриват наличието на проблем, когато забележат промени в желанието си или степента на задоволяване при секс. При наличие на подобен проблем, разумно е да се потърси причината. А тя може да бъде:

* заболяване или прием на медикаменти,
* напрежение в ежедневието,
* умора,
* важно е и двамата партньори да отделят достатъчно време за почивка заедно, отделно от другите – липсата на това условие също може да доведе до сексуален проблем,
* травмиращ спомен в миналото, свързан със секса или интимната близост.



При консултацията със специалиста се изясняват всички тези страни. Срещата с лекаря представлява задълбочено интервю за личния живот в най-интимния му аспект. Извършва се и преглед. Разговаря се за желанията по отношение на секса.



В началото някои жени изпитват затруднения и неудобство да споделят с лекаря си своите сексуални проблеми. За да бъде полезна консултацията със сексолога, помага предварително обмисляне на въпросите, които вълнуват. Ако трябва може да се напишат. Важно е да се маркират, както приятните моменти, така и събитията, които са наранили. Всяко наблюдение за промените в сексуалното желание ще е от значение за специалиста и установяването на произхода на проблема.



Терапията
Терапията зависи от характера на проблема. Голяма част от сексуалните проблеми се разрешават след като се разберат причините за тях.



Сексът засяга човека в много направления – емоционално, физиологично, взаимоотношенията му... Успешното лечение изисква високо ниво на разбирателство и доверие между пациент и терапевт. Може да се наложи третиране на здравословни състояния, съвместна психологична консултация с партньора и дори образователни занимания и упражнения на дейности у дома. Топлата релаксираща вана, откровеният диалог с любимия човек или дори опитването на нови пози в леглото могат да превърнат секса в приятно изживяване.

Болка в тестисите - колко опасна е?


Болката или дискомфортът, които се изпитват в областта на единия или двата тестиса може да произхожда от самия тестис или други състояния, които засягат скротума, слабините или корема.
Известни са няколко състояния, които предизвикват болка в тестисите, чието разпознаване е важно и налага консултация със специалист, за да се избегне влошаване на функциите им при опасните.



Структури в скротума
Тестисите са част от мъжката репродуктивна система. В тях се образуват сперматозоидите и мъжкият полов хормон тестостерон.
Тестисите се намират в кожно образувание, наречено скротум, което ги задържа подобно на торбичка, извън тялото. Скротумът се разполага между пениса и ануса. Размерите на тестисите при възрастния мъж са равни на големи маслини. По принцип нормално е единият тестис да се намира малко по-ниско от другия в скротума.


Върху задния ръб на тестисите се намира епидидимисът или надсеменникът. Той има тръбовидна структура с форма на полулуние. Различават се глава, тяло и опашка. Епипидимисът осигурява канал за предвижване на сперматозоидите от тестиса към семепровода.


Семепроводът е чифтен орган. Представлява мускулна тръба с дължина около 50 см, която достига простатната жлеза. Семепроводът тръгва от опашката на епидидимидиса, изкачва се заедно с артерията, вената и нерва на съответния тестис, навлиза в коремната кухина през вътрешния ингвинален пръстен и се насочва към пикочния мехур. Отваря се в простата.


Семепроводът пренася сперматозоидите от епипидимиса до уретрата. Участва във формирането на състава на семенната течност.



Какво може да причини болка в тестисите?
Познати са няколко състояния, водещи до болка в тестисите. Някои от тях изискват бързо предприемане на медицинска помощ и справяне с проблема с цел запазване на функциите на тестисите.


Торзия или усукване на тестиса
Усукването на тестисите в скротума води до влошаване на кръвоснабдяването им (заради усукването кръвоносните съдове на семепровода се притискат). Когато кръвоснабдяването е нарушено за дълго, това води до увреждане на тъканите на тестиса. Състоянието изисква неотложна медицинска помощ и компетентно мнение на лекар веднага.


Торзия обикновено се получава, когато тестисът не е нормално прикрепен или поставен в скротума. Дължи се на усукване на семенната връв на тестиса, при което той виси свободно в скротума. Състоянието впоследствие се съпровожда с кръвоизливи и поява на болка. По-често усукване се получава на левия тестис. По изключение се получава и на двата.


Състоянието се среща най-често при момчетата, между 7 и 18-годишна възраст. Възможно е да се прояви и при по-възрастни мъже до 30 години, но това са редки случаи. Често се наблюдава и по време на неонаталния период след раждането на бебето. Изключение е да се получи при травма.


Епидидимит
Това е възпаление на епидидимита вследствие на инфекция. Заболяването засяга възрастните мъже във възраст между 19 и 40 години.

При сексуално активните мъже най-честите причинители за инфекция са микроорганизмите Chlamydia trachomatis и Neisseria gonorrhoeae. При по-младите момчета и по-възрастни мъже инфекцията се развива вследствие на попадане на бактерията Escherichia coli в отделителната система. Обикновено инфекцията при тези две групи се дължи на индивидуални особености на половата система.


Травма
Всяка една травма или нараняване на тестисите е свързана с изпитване на болка и дискомфорт. Най-често травма на тестисите се получава при неочакван инцидент (~85 %), срещано при спортуващите, както и при директен удар в областта, пътна катастрофа и дейности като яздене, каране на велосипед и др.
В повечето случаи болката отминава от само себе си след определен период от време. По изключение инцидентът може да наложи неотложна медицинска помощ.
Руптура на тестиса: Това е сериозно нараняване на тестиса, при което са засегнати тъканите около него. Често състоянието е придружено от събиране на кръв около тестиса – хематоцеле.


Ингвинална херния
При ингвиналната херния се забелязва наличие на издутина в скротума. Случва се при дефект – отвор в тъканите, които отделят червата и слабините. В този отвор навлиза част от червото, което достига скротума. При преглед се забелязва подутина в кожната торбичка. Възможно е състоянието да е съпроводено с подуване и болка.


Орхит
Представлява възпаление на тестиса вследствие на инфекция, най-често на вируси и от паротит (заушка). От заушка боледуват най-често деца до 10-годишна възраст. В редки случаи орхитът може да е причинен от бактериална инфекция.


Камъни в бъбреците
По изключение болката в тестисите може да се появи в резултат на попадане на камъни от бъбреците и пикочните пътища в слабините.


Тумор
Въпреки че при туморите не се изпитва болка, тази вероятност не може да се изключи напълно. По изключение процесът е свързан с изпитване на болка и дискомфорт в скротума.



Признаци и симптоми на състояния, причиняващи болка в тестисите
Тъй като много здравословни състояния могат да доведат до болка в тестисите, симптомите и признаците варират според причините. В същото време един и същ симптом се проявява при различни заболявания, което определя трудността при поставянето на диагноза и риск за получаване на навременна медицинска помощ.


При наличие на болка в тестисите се препоръчва да се потърси без отлагане опитен специалист за консултация.


Тъй като много болестни състояния могат да доведат до болка в тестисите, симптомите и признаците варират. В същото време един и същ симптом се проявява при различни заболявания, което определя трудността при поставяне на диагноза и дори риск за получаване на навременна медицинска помощ при опасните случаи. Независимо от това препоръките на специалистите са при наличие на болка в тестисите, засегнатият веднага да се насочи за консултация при опитен специалист.



Торзия на тестисите
При усукване на тестисите се изпитва внезапна силна болка, обикновено локализирана в единия семенник. Състоянието е придружено с някои от следващите признаци:

* гадене и повръщане,
* болезненост, дискомфорт, силна чувствителност в слабините,
* подуване и зачервяване на част или целия скротум,
* болка ниско долу в корема,
* наличие на висока температура,
* подвижност на засегнатия тестис в скротума,
* хоризонтална позиция на засегнатия тестис в скротума,
* липса на рефлекс при засегната част на скротума – в нормално състояние тестисът се движи нагоре на малко разстояние при мускулно напрягане.



Епидидимит
Болката при епидидимит се появява постепенно. Силата й е от средна до силна, обикновено локализирана в единия от тестисите. Състоянието е придружено с някои от следващите признаци:

* гадене и повръщане,
* дискомфорт в тестис или скротума, обикновено локализирана в областта на надсеменика като при напредване на болестния процес болката се разпространява,
* подуване и почервеняване на скротума,
* болка в корема,
* неприятни усещания при уриниране, парене,
* чести позиви за уриниране с чувство за невъзможност за задържане.




Торзия на семепроводите
Болката може да се появи изведнъж или постепенно, да бъде умерено поносима до силна. Повечето пациенти не описват симптоми, които да показват състоянието, като гадене, повръщане и висока температура. Признаци, които се разграничават:

* липса на подуване и зачервяване на скротума,
* обикновено се изпитва чувствителност в горната част на тестис,
* в 20 % от случаите се намира малка синя точка близо до върха на засегнатия тестис,
* запазва се нормалното вертикално положение на засегнатия тестис в скротума,
* както и нормалните рефлекси в тази част на тялото.



Травма
В повечето случаи при травма в областта на слабините мъжете навреме се обръщат към лекар. В някои случаи нараняването в областта е незначително. В сериозните се наблюдават следните признаци:

* дискомфорт в тестис или скротума, подуване,
* посиняване на скротума или перинеума, участъка между скротума и ануса,
* гадене и повръщане.



Ингвинална херния
Ингвиналната херния понякога води до дискомфорт в скротума или тестисите. Наблюдава се:

* издутина в скротума или слабините, която се забелязва повече при кашляне или кихане,
* наличие на тъпа болка или парене в скротума.



Орхит
Тъй като орхитът се среща при инфекция се наблюдават и типичните белези за този процес. Болката е от поносима до силна. Изпитват се също така и следните симптоми:

* дискомфорт в тестисите и скротума, подуване и почервеняване,
* висока температура и треска,
* главоболие,
* болки в тялото,
* гадене,
* умора,
* заболяване от паротит (заушка) и обрив.



Камъни в бъбреците
Случва се камъните в бъбреците да предизвикат и болка в тестисите. Състоянието на скротума е обичайното – няма подуване, зачервяване и други обезпокоителни външни признаци.

* Изпитва се болка и топлина в кръста,
* има наличие на болка в корема,
* гадене и повръщане,
* наличие на кръв в урината, дискомфорт при уриниране, чести позиви.



Тумор
Обикновено при туморни образувания не се изпитва болка, в много редки случаи обаче това е възможно.
Други признаци и симптоми:

* бучка или уголемяване на скротума,
* промяна на размера на тестиса,
* тъпа болка ниско в коремната област, кръста или слабините,
* чувство за тежест в скротума.

Вагинален гел намалява риска от предаване на ХИВ по полов път


За първи път учени успяха да докажат, че вагинален гел, разработен на основата на тенофовир, може значително да намали риска от предаване на ХИВ- инфекция по полов път. Резултатите дават надежда на учените, че епидемията от имунодефицитното заболяване може да бъде овладяна.


Южноафриканският учен Salim Abdool Karim и ръководеният от него международен екип от специалисти направили клинични тестове на новият вагинален гел сред 900 жени от ЮАР.



Всички участнички в изследването са били пациентки в болниците в Квазулу-Натал - провинцията на Южна Африка с най-голяма честота на ХИВ / СПИН сред младите жени.



На изследваните жени били осигурени различни методи за контрацепция и били подлагани на редовни медицински прегледи и тестове за наличието на ХИВ-вирус в кръвта.



В продължение на три години, половината от участничките в изследването използвали гел, съдържащ препарата тенофовир, а останалите – плацебо.



Получените резултати показали, че рискът от заразяване със ХИВ-вирус при жените от първата група бил по-нисък с 39%.



Според условията на експеримента, жените трябвало да използват гела в продължение на 12 часа преди предполагаем сексуален контакт, и 12 часа след това. Според наблюденията на лекарите, доброволките успявали да изпълнят препоръката в 75% от случаите.



От общо 444 жени, които са използвали гел-плацебо, в края на изследването с ХИВ били заразени 60. За сравнение, от 445, които са използвали гела с тенофовир заразени били само 38.



Въпреки резултатите, авторът на проучването отбелязва, че ефективността на препаратът под формата на вагинален гел не е достатъчна, за да започне широкото му приложение като единствен метод за предпазване от ХИВ.



Учените планират провеждането на нови изследвания, които да установят, защо в някои случаи препаратът не защитава ефективно от полово предаване на вируса. Очаква се в бъдеще ефективността му да бъде подобрена.



Резултатите от изследването са публикувани в онлайн изданието на списание Science.

Нисък тестостерон при мъжете – негативите



Нормално е нивото на тестостерона да пада с напредване на възрастта при мъжа. Ниският тестостерон обаче може да се отрази негативно на здравословното му състояние. Тестостеронът е хормонът, който прави мъжете мъже. Покачването на тестостерона при момчетата в пубертетна възраст спомага образуването на мускулите и костите, от него зависи промяната на гласа и сексуалното влечение. Тестостеронът се отразява във всяко едно отношение, дори в поведението му и при взимането на решения.



Нивото на тестостерон започва да спада постепенно след 40-годишна възраст. За разлика от менопаузата при жените, когато нивата на естрогените падат за месеци, мъжката андропауза протича за години. Промените са перманентни за продължителен период от време, така че мъжът не усеща процеса – на година нивото на тестостерон спада с по 1 до 2 %. Изключение са случаите, в които се получава нивото на тестостерона да не отговаря на нормите за възрастта.



Как да се прецени дали ниското ниво на тестостерон е в норма за възрастта или се дължи на здравословен проблем?
Ниският тестостерон се доказва с лабораторно изследване.


За нисък тестостерон се смята концентрация в кръвта под 300 нанограма на децилитър.



Симптоми на нисък тестостерон:

* понижено желание за секс,
* еректилна дисфункция,
* непостоянно настроение, лошо настроение,
* умора,
* проблеми със съня.




Тогава, когато тестостеронът е под референтните граници за възрастта, се предписва лечение. Формите за набавянето му са различни: ежедневно нанасяне на гел, използване на пластири, таблетки или във вид на инжекции. Целта е да се компенсира недостига на тестостерон до нормалното за възрастта ниво.

Болезнената менструация променя структурата на мозъка


Тайвански изследователи са установили, че болезнената менструация промяна на структурата на сивото мозъчно вещество, съобщава EurekAlert!.



Учените от националният университет Янмин в Тайпе провели изследване сред 32 пациентки с първична дисменорея (болезнена менструация, при която болковият синдром не се дължи на каквото и да било заболяване). Получените резултати били сравнени с тези от същия брой здрави жени, без оплаквания от болка и дискомфорт по време на месечния си цикъл.



Всички участнички в изследването били подложени на изследване с ядрено-магнитен резонанс, на базата на което учените съставили карти и определили размера на сивото вещество във всеки дял на главния мозък.



При групата страдаща от дисменорея, изследванията били проведени в период, когато жените нямали оплаквания.



Анализа на данните показал, че при жените с дисменорея структурата на сивото мозъчно вещество е променена. Зоните в мозъка, отговарящи за предаването на болката, обработването на сензорната информация и регулацията на емоционалните реакции били с намален размер, а тези участващи в модулацията на болката и регулацията на ендокринната система били увеличени.



Получените резултати показват, че болезнената менструация предизвиква дългосрочни изменения в структурата на сивото мозъчно вещество, които се запазват и при отсъствието на болков синдром, обяснява ръководителят на изследването д-р Jen-Chuen Hsieh.



За да установят, дали тези мозъчни изменения са обратими в дългосрочен план, учените предвиждат да проведат по-мащабни изследвания, включващи изучаването на хормоналните промени в различни периоди на менструалния цикъл.

Лубрикантите – тайната на добрия секс



В разгара на лятото сме - сезонът на морето, банските и страстните нощи...За да бъдат сексуалните преживявания наистина незабравими и за двамата партньори, понякога е необходимо малко повече от желание. Тук на помощ идват лубрикантите Torpido, които поради многото си плюсове, вече са неизменна част от добрия секс.


Лубрикантът е най-бързият, лесен и ефективен начин за справянето със сухотата във влагалището и болезненото триене при сексуален контакт, които могат да помрачат настроението и на двамата партньори.


Факт е, че при сексуална възбуда организма на човека произвежда естествени овлажнители, които предпазват тъканите от нараняване. В действителност, обаче, при прием на лекарства, променливо ниво на хормоните, раждане, кърмене, стрес, интензивни физически натоварвания, менопауза, консумацията на алкохол или богатата на сол диета, естественото овлажняване може да е намалено и дори да липсва, което прави сексуалния акт болезнен.


Лубрикантите са задължителни и при аналния секс , тъй като анусът няма функцията да се самоовлажнява. Освен че улесняват проникването, лубрикантите предпазват тези деликатни зони и от нараняване.


Препаратите за ежедневно измиване, често нарушават естествената среда на влагалището, предизвиквайки дискомфорт, а в някои случаи и гъбична инфекция. Затова гинеколози и сексолози препоръчват използването на лубриканти, които помагат при повишена чувствителност на лигавицата на половите органи.


Лубрикантите Torpido са комбинация от натурални екстракти с гаранциите на дерматологично и клинично тестване. Това повишава антибактериалното им действие и ги прави особено подходящи за превенция на различни видове инфекции, възникващи в резултат на посещение на плажове, СПА центрове и др.


За дамите над 35 години е препоръчително от медицинска гледна точка използването на овлажняващи средства, тъй като с възрастта секреторната функция значително намалява и естественото овлажнявяне не е достатъчно.


Лубрикантите се използват не само при липса на естествено овлажняване. Дори и при наличието на такова, овлажняващите гелове са способни да увеличат удоволствието от секса и при двамата партньори и да намалят възможността от нараняване на тъканите.


Съществуват различни видове лубриканти- такива на водна, на силиконова и на маслена основа.


Най-популярни и най-предпочитани са лубрикантите на водна основа, тъй като допълват естественото овлажняване.


Лубрикантите от гамата Torpido имат хидратиращо и хипоалергично действие, неутрално РН. Не нарушават структурата на презервативи и секс играчки. Осигуряват необходимата гладкост на проникване, предотвратяват протривания и наранявания на тъканите и са подходящи както при самозадоволяване, така и при продължителен сексуален акт. Отмиват се изключително лесно само с вода. Лубрикантите на водна основа са абсолютно безопасни за употреба с презервативи, тъй като не увреждат латекса както овлажнителите на маслена основа например.


Лубрикантите на водна основа съдържат глицерин, дейонизирана вода и безвредни консерванти. Лубриканти съдържащи билкови екстракти и витамини, каквито са Torpido, предотвратяват развитието на алергични реакции, премахват премахват неприятното усещане на сухота във вагиналната област, която води до болезнен сексуален контакт с неприятно парене, сърбеж и дразнене.


Лубрикантите от гамата на Torpido не са създадени, за да изместят даденото ни от природата, а да направят тези мигове незабравими.

Таблетки предпазват от забременяване 5 дни след секс



FDA допусна разпространението на нов противозачатъчен продукт в САЩ, който предпазва от нежелано забременяване 120 часа след полов акт, при който не са взети предпазни мерки, съобщава New York Daily News.



Посткоиталният контрацептив улпристал е разработен от френската фармацевтична компания HRA Pharma. В САЩ ще се предлага от компанията Watson Pharma с името ella. Аналогичният препарат, който се предлага в аптечната мрежа в Европа е познат под наименованието ellaOne.



Според заключението на FDA възоснова на клиничните изследвания новият фармацевтичен продукт е ефективен срещу предотвратяване на нежелана бременност при орален прием 120 часа след необезопасен полов контакт.



За разлика от съществуващите таблетки за екстремна контрацепция на основата на левоноргестрел, аналог на прогестерона (Постинор, Мирена, Ескапел), улипристал е селективен модулатор на прогестероновите рецептори, на което и се дължи ефективността му след такъв продължителен период. Препаратът един вид задържа хормоналните реакции, които подготвят организма на жената към бременност след сливането на двете полови гамети.



Левоноргестрелът действа до три денонощия след половия акт.