Младежите, които спят по-малко от 5 часа, са 3 пъти по-склонни към психични проблеми



Изследване на режима на съня при 20 000 души на възраст от 17 до 24 години показало, че младите хора, които спят по-малко от 5 часа, са три пъти по-склонни към развитие на психични проблеми, отколкото тези, които спят по 8-9 часа.



Заключенията са направени от учени от George Institute for Global Health в Сидни и са публикувани в специализираното списание Sleep.



Сред тези, които спят по-малко от шест часа на ден, повече от половината страдат от някакво психическо заболяване. От участниците в изследването, които спят по 8-9 часа, само една четвърт имали подобни проблеми.



Специалистите обясняват, че липсата на достатъчно сън допълнително влошава състоянието при пациенти, които вече имат някакво емоционално или психическо разстройство



Учените са отбелязали тенденция към увеличаване продължителността на съня на населението като цяло, за сметка на все по-намаляващата продължителност на почивката при подрастващите.



Според ръководителя на изследването, проф. Nick Glozier, хроничното недоспиване при младежите на възраст 17-24 години се дължи основно на Интернет, новите технологии и приложения, които само до преди 20 години не са били толкова разпространени, както и на факта, че учебните занятия в гимназиите и университетите започват рано сутрин.



Учените припомнят, че липсата на качествен сън оказва негативно влияние не само върху физическото, но и върху психическото развитие на организма. Когато става въпрос за млад и все още развиващ се организъм, пораженията са още по-големи.



Направени в миналото експерименти категорично са доказали, че пълното или селективно лишаване от някои от фазите на съня водят до повишена възбудимост, редувана с потиснатост, загуба на координацията на движенията, на концентрацията до дезориентация и халюцинации. Хроничното ограничаване от сън се натрупва. Организмът не се адаптира към работа с редуцирано време за почивка. Ефективността на работата е тази, която „компенсира”. Засягат се вниманието, концентрацията, паметта, логическото мислене. Това може да има сериозни последствия – например ако се налага шофиране, отговорни задачи, от които зависи човешки живот. Лишаването от сън прави организмът по-чувствителен към алкохола. Кофеинът или други стимуланти не могат да компенсират недоспиването.


Наблюдавана е висока честота на някои заболявания сред хора, често свеждащи до минимум времето отделено за сън – сърдечни заболявания, затлъстяване, диабет, заболявания на храносмилателни тракт, емоционални разстройства. Не само количеството сън е важно, напомнят лекарите, но и неговото качество. Честото му прекъсване може да наруши нормалната цикличност и до някои стадии изобщо да не се стигне.