Ген определя дали ще се напием бързо или бавно


Американски учени от Университета на Северна Каролина откриха гените, които са отговорни някои хора да се напиват по-бързо от други, съобщава ВВС.



Авторите на изследването предполагат, че 10-20% от хората са носители на този ген, наречен CYP2E1.




Резултатите от научното изследване могат да бъдат използвани за разработване на нови методи за лечение на алкохолизма, убедени са изследователите.




Ръководителят на изследването, професор Кирк Вилхелмсен казва: „ Откритият от нашия изследователски екип ген може да даде яснота за начина, по който алкохолът влияе върху мозъка ни. По-голямата част от алкохола, попаднал в организма ни, се метаболизира от черния дроб. Въпреки това малка част от него попада в мозъка и се обменя от ензими, чиято функция се определя от ген CYP2E1. Организмът на хората, които имат някаква мутация в този ген, разгражда алкохола много по-бързо от останалите и затова те се напиват по-бързо и с по-малки количества.”




Откритието е на базата на изследване, обхващащо над 200 двойки студенти с роднинска връзка по между си, при които някой от родителите има алкохолна зависимост, но самите те нямат проблеми с пиенето.




Учените дават на участниците в експеримента смес от зърнен алкохол и сода в количество равно на три обичайни питиета.




През определен период от време доброволците отговарят на въпроса чувстват ли опиянение или сънливост.




Получените данни са сравнени с резултатите от генетичните изследвания на участниците. Оказва се, че ген CYP2E1, намиращ се в десетата хромозома, е отговорен за това дали човек ще се напие по-бързо или по-бавно и дали съществува риск от алкохолна зависимост.