Оралният секс - основна причина за рак на устата и глътката


Предаваният по полов път човешки папилома вирус е главната причина за заболеваемостта от рак на устната кухина и глътката в Швеция, съобщава MedPage Today.



Група учени от Каролинския институт в Стокхолм под ръководството на д-р Торбьорн Рамквист изследва случаи на плоскоклетъчен карцином на устата и глътката от 1970 и 2007 г. При анализа на данните екипът прави оценка на дела на злокачествените образувания, при които се намира наличие на ДНК от папилома вируси.



Според данните на екипа от 1970 до 2002 г. делът на рака на устната кухина и глътката, вследствие на заразяване с папилома вируси, нараства 3 пъти от 23% до 68%, а през 2007 г. стига до 93%. Според авторите на изследването числото на предизвиканите от папилома вирусите карцином на устата и глътката значително надвишава аналогичния показател за тумор на шията и главата, т.е. в 45-100% от случаите на карцином на устата и глътката се дължат на папилома вируси.



Шведските медици изясняват, че човешкият папилома вирус вгражда своето ДНК в раковите клетки, като по този начин повишава числото на новообразуванията, подобно на рака на шийката на матката и влагалището. Според експертите ръстът на ракови заболявания, причинени от папиломавирусите, се дължи на промените в сексуалното поведение – нарастналия брой на сексуалните партньори и висока популярност на оралния секс.