7 съвета как да избегнем появата на пъпки


Пъпките по лицето са често срещано явление най-вече при подрастващите. За да се предпази лицето от този проблем и да се намали броят им е препорачително да се полагат повече грижи и да се спазват някои прости правила.



1. Мийте лицето си често
Честото миене на лицето по два-три пъти дневно с подходящ за целта измиващ гел, освен че поддържа хидратацията на кожата, и почиства порите в дълбочина.



Почистващите лосиони са от изключително значение и трябва да се подбират внимателно. Цветните и силно ароматизирани продукти съдържат голямо количество химикали, които не се отразяват добре на кожата на лицето.



2. Не пипайте лицето си
Върху ръцете се намират множество бактерии, които се предават при допир. Избягвайте да докосвате лицето си с немити ръце. При докосване за по-сигурно използвайте носни кърпички.



3. Избягвайте пържени храни
Високото съдържание на мазнина в пържените продукти може да направи кожата на лицето по-мазна и по този начин да увеличи броя на пъпките.



4. Пийте вода
Пиенето на големи количества вода помага за поддържане на нормална телесна температура. Загряването на организма води до образуване на множество пъпки, така с предотвратявато на този фактор, се грижим и за красотата на лицето си.





5. Избягвайте стреса
При стрес организмът изпраща лъжливи сигнали до черния дроб, с което се ускорява дейността му. Това увеличава отделянето на токсични продукти в организма, което и предизвиква появата на пъпки.



6. Спете достатъчно
Липсата на сън също може да навреди на метаболитните процеси. Излишъкът на определени хормони, при което да доведе до образуването на пъпки.



7. Не излагайте кожата си на слънце
Ултравиолетовите лъчи могат да увредят епителните клетки на кожата на лицето и да увеличат мастната секреция. В последствие по кожата се появяват още повече пъпки.