Защо грижата за интимната хигиена при жената е по-различна?


Както жените, така и мъжете, се нуждаят от специална грижа за най-деликатната част на тялото си. Частично препоръките се припокриват: необходима е ежедневна хигиена, внимателно измиване и избягване употребата на агресивни миещи средства, които могат да изсушат кожата и лигавиците на гениталиите. Агресивните сапуни разрушават естествения филм, който образува лигавицата, а благодарение на него локалните тъкани се защитават от чужди микроорганизми. Изсушаването е двойно по-опасно, тъй като напуканата кожа предоставя възможност за навлизане на болестотворни микроорганизми навътре в тъканта, което многократно увеличава риска най-вече от полово-преносими заболявания.




По какво обаче се различават потребностите за поддържане на интимната хигиена?
Първата особеност е очевидна и идва от различията в анатомичната структура на мъжа и жената. Мъжкият полов орган е разположен извън тялото, за разлика от женската вагина, която е добре „скрита” и "поставена" в перинеума. Поддържането на хигиена на мъжкия полов орган е по-достъпно, освен това не изисква така стриктно съобразяване на състава на измиващото средство, каквото се налага при хигиената на вагината.




Защо вагината изисква измиване със специално измиващо средство като съдържание на активните съставки?
Вече е достатъчно известно, че микрофлората на влагалището е с особена, киселинна среда, с pH – 4,5. Тази кисела среда осигурява защита на тъканите на половите органи срещу патологични микроорганизми, които най-често се пренасят при половия живот. Киселото съдържание уврежда и унищожава бактерии, вируси и други едноклетъчни болестотврони микроорганизми. Локалният имунитет е от изключителна важност при жената, тъй като много лесно попадналите патологични микроорганизми във влагалището могат да се разпространят към по-високо сложените органи – матка и нейните придатъци и съседните тъкани и органи в малкия таз. Сериозната инфекция, честите рецидивиращи инфекции на половите органи са причина за високата заболеваемост на жените от цистит и други възпалителни заболявания на пикочните пътища и отделителната система въобще.




Друга очевидна разлика...
Когато се поддържа баланса на условно-патогенните микроорганизми, съставляващи влагалищната флора, секретите, които се отделят се запазват чисти от гледна точка на болестотворни микроби. Задължително условие не само за здравето на жената, а и заради нейната диферециация, дарена от природата, да носи живот. Поддържането на чиста влагалищна среда, в границите на естественото й pH и защитен имунитет е гарант и за здравето на бъдещото дете.
Заболяванията на детето в кърмаческа и ранна детска възраст в действителност много често се дължат на предадени инфекции по време на раждането от майката на бебето. Неприятен факт. Но факт. Към това число спадат особено честите инфекции на горните дихателни пътища, кожни изяви, инфекции на очите, лабиален херпес...




Има и трета разлика

И тя е очевидна като различие между половете, но налага по-детайлно обяснение по отношение необходимостта от специална интимна грижа при хигиената на най-деликатната част на женското тяло...

Какви са разликите при половете, които налагат и по-специална грижа на интимна хигиена при жената? Споменахме две. Излагаме и третата...


Третата също не по-малко очевидна разлика след анатомичната структура и определената от природата роля на жената да дава живот, е месечният цикъл.


Малко известен факт е, че вагиналната микрофлора при жената се мени в зависимост от различните фази на менструалния цикъл.


В състава на влагалищната микрофлора влизат условно-патогенни микроорганизми. Когато съотношението между тях е балансирано, те заедно създават активна имунна защита срещу вредните микроорганизми, попаднали на половите органи отвън или от друг орган на тялото.


Според някои учени, растежът на условно-патогенните микроорганизми се наблюдава непосредствено преди и по време на менструация. Сравнително спокойна и балансирана е микрофлората 7 дни след края на менструалното кървене.


Колебания в количеството на полезните лактобактерии във влагалището отчасти зависи от количеството женски полови хормони. Знаем, при жената те не са константни величини, а се менят според фазата на менструлания цикъл.


Нивото на лактобациите зависи от естрогените. Естрадиолът, един от основните полови женски хормони, започва да се отделя след 2-3-ия ден от началото на менструалния цикъл. Постепенно стойностите му нарастват. Това влияе положително на растежа на лактобацилиите, което съответно се отразява положително на киселинността на влагалищната среда.
Ето защо жената по време на менструация, не само заради кървенето, и първите чисти дни, се нуждае от специална грижа при интимната хигиена.


Дали леко спада локалната имунна защита на влагалището, е по-скоро въпрос на индивидуални различия в хормоналния статус. Възможно е някои жени да се оплакват от наличие на сухота. Сухото влагалище е показател за склонност към лесно инфектиране. По принцип би следвало да отшуми за един-два дни, което би могло да се разглежда като временен дисбаланс в рамките на нормата. В случай обаче, че проблемът се задържи повече и след 10-12. ден на менструлния цикъл, при продължителност от 28 дни, за препоръчване е да се направи консултация с гинеколог, който да изясни причините за сухотата на влагалището.



Продължителната сухота във влагалище може да се свърже с два основни фактора – нисък синтез на естрогени от организма на жената, на което следва да се обърне внимание, състоянието следва да се наблюдава и при необходимост се вземат терапевтични мерки; или е възможна инфекция, която трябва да бъде лекувана с подходящи средства, предписани от лекар след микробиологично изследване.



Лактобацилите или млечнокиселите бактерии на Дьодерлайн съставят 95% от влагалищната микрофлора. Влагалищната микрофлора може да съдържа от един до 4 вида лактобактерии, като комбинациите и съотношението между тях са индивидуални за всяка жена. Нещо повече, при всяка жена те се променят в различни периоди на живота.


Според други автори – по-разпространената версия - менструалната кръв създава хранителна среда и поддържа ръста на микроорганизмите, което обуслява устойчивостта на микрофлората и съответно локалната имунна защита през фоликулярната фаза на цикъла, когато нараства нов фоликул в яйчника и узрява нова яйцеклетка. През 2-14. ден от менструлния цикъл във влагалището преобладават аеробните непатогенни бактерии, каквито са лактобацилиите, пред останалите. Непосредствено преди менструацията анаеробните микроорганизми, патогенни или болестотворни микроорганизми, са 100 пъти повече от аеробните бактерии.


За да сме сигурни в грижата си за най-интимната област на женското тяло, независимо от трактовките, е по-добре да поддържаме хигиена, която да поддържа естествената киселинност на влагалището и защитна среда срещу инфекции.