Вагинален гел намалява риска от предаване на ХИВ по полов път


За първи път учени успяха да докажат, че вагинален гел, разработен на основата на тенофовир, може значително да намали риска от предаване на ХИВ- инфекция по полов път. Резултатите дават надежда на учените, че епидемията от имунодефицитното заболяване може да бъде овладяна.


Южноафриканският учен Salim Abdool Karim и ръководеният от него международен екип от специалисти направили клинични тестове на новият вагинален гел сред 900 жени от ЮАР.



Всички участнички в изследването са били пациентки в болниците в Квазулу-Натал - провинцията на Южна Африка с най-голяма честота на ХИВ / СПИН сред младите жени.



На изследваните жени били осигурени различни методи за контрацепция и били подлагани на редовни медицински прегледи и тестове за наличието на ХИВ-вирус в кръвта.



В продължение на три години, половината от участничките в изследването използвали гел, съдържащ препарата тенофовир, а останалите – плацебо.



Получените резултати показали, че рискът от заразяване със ХИВ-вирус при жените от първата група бил по-нисък с 39%.



Според условията на експеримента, жените трябвало да използват гела в продължение на 12 часа преди предполагаем сексуален контакт, и 12 часа след това. Според наблюденията на лекарите, доброволките успявали да изпълнят препоръката в 75% от случаите.



От общо 444 жени, които са използвали гел-плацебо, в края на изследването с ХИВ били заразени 60. За сравнение, от 445, които са използвали гела с тенофовир заразени били само 38.



Въпреки резултатите, авторът на проучването отбелязва, че ефективността на препаратът под формата на вагинален гел не е достатъчна, за да започне широкото му приложение като единствен метод за предпазване от ХИВ.



Учените планират провеждането на нови изследвания, които да установят, защо в някои случаи препаратът не защитава ефективно от полово предаване на вируса. Очаква се в бъдеще ефективността му да бъде подобрена.



Резултатите от изследването са публикувани в онлайн изданието на списание Science.