Будният ум на дамите се дължи на женските полови хормони


Ако жените, минали периода на менопауза, приемат полови хормони, мозъкът им ще се подмлади, уверяват изследователи. Проучване установи, че жените, които са на хормонозаместителна терапия показват по-добри резултати на тестовете, които измерват как лявата и дясната част на мозъка работят заедно. Психолози от университета в Даръм казват, че това е отражение на мозъчната активност на младите жени, чиито тела естествено произвеждат полови хормони.


В изследването са включени 62 жени, минали периода на менопаузата. Възрастта им е между 46 и 71 години. 36 от тях са подложени на хормонална терапия, останалите представляват контролната група.


Всички жени са десничарки. Дамите изпълняват задачи, свързани с двигателната координация, като например натискане на бутони с различни пръсти и на двете ръце. Изследователите обясняват, че еднаквото изпълнение на заданията с двете ръце е признак за доброто взаимодействие и връзка между двете половини на мозъка.


При изследването се установява, че процесът е по-изявен при жените на хормонална терапия. Екипът в Даръм предполага, че половите хормони осигуряват двупосочност на процесите между двете мозъчни полукълба, като стимулират взаимодействието помежду им.


Изследователите се надяват да се установи дали с помощта на половите хормони може да се постигне по-слаба уязвимост на мозъка към последствията от инсулт и други увреждания. Учените предполагат, че това би могло да стане като при нарастване на възрастта, двете мозъчни полукълба си „споделят“ натоварването. В тази насока обаче следва да се проведат редица нови изследвания.


В Обединеното кралство около един милион жени над 50-годишна възраст са на хормонозаместителна терапия, за да облекчат симптомите при менопаузата. Медикаментът, който се приема съдържа естроген, чиито нива спадат при менопауза, което пък води до горещи вълни, ниско сексуално желание, промени в настроението, изтъняване на костите и нощно изпотяване. Част от лекарствата, изписвани при менопауза, съдържат и прогестерон.