Болка в тестисите - колко опасна е?


Болката или дискомфортът, които се изпитват в областта на единия или двата тестиса може да произхожда от самия тестис или други състояния, които засягат скротума, слабините или корема.
Известни са няколко състояния, които предизвикват болка в тестисите, чието разпознаване е важно и налага консултация със специалист, за да се избегне влошаване на функциите им при опасните.



Структури в скротума
Тестисите са част от мъжката репродуктивна система. В тях се образуват сперматозоидите и мъжкият полов хормон тестостерон.
Тестисите се намират в кожно образувание, наречено скротум, което ги задържа подобно на торбичка, извън тялото. Скротумът се разполага между пениса и ануса. Размерите на тестисите при възрастния мъж са равни на големи маслини. По принцип нормално е единият тестис да се намира малко по-ниско от другия в скротума.


Върху задния ръб на тестисите се намира епидидимисът или надсеменникът. Той има тръбовидна структура с форма на полулуние. Различават се глава, тяло и опашка. Епипидимисът осигурява канал за предвижване на сперматозоидите от тестиса към семепровода.


Семепроводът е чифтен орган. Представлява мускулна тръба с дължина около 50 см, която достига простатната жлеза. Семепроводът тръгва от опашката на епидидимидиса, изкачва се заедно с артерията, вената и нерва на съответния тестис, навлиза в коремната кухина през вътрешния ингвинален пръстен и се насочва към пикочния мехур. Отваря се в простата.


Семепроводът пренася сперматозоидите от епипидимиса до уретрата. Участва във формирането на състава на семенната течност.



Какво може да причини болка в тестисите?
Познати са няколко състояния, водещи до болка в тестисите. Някои от тях изискват бързо предприемане на медицинска помощ и справяне с проблема с цел запазване на функциите на тестисите.


Торзия или усукване на тестиса
Усукването на тестисите в скротума води до влошаване на кръвоснабдяването им (заради усукването кръвоносните съдове на семепровода се притискат). Когато кръвоснабдяването е нарушено за дълго, това води до увреждане на тъканите на тестиса. Състоянието изисква неотложна медицинска помощ и компетентно мнение на лекар веднага.


Торзия обикновено се получава, когато тестисът не е нормално прикрепен или поставен в скротума. Дължи се на усукване на семенната връв на тестиса, при което той виси свободно в скротума. Състоянието впоследствие се съпровожда с кръвоизливи и поява на болка. По-често усукване се получава на левия тестис. По изключение се получава и на двата.


Състоянието се среща най-често при момчетата, между 7 и 18-годишна възраст. Възможно е да се прояви и при по-възрастни мъже до 30 години, но това са редки случаи. Често се наблюдава и по време на неонаталния период след раждането на бебето. Изключение е да се получи при травма.

Епидидимит
Това е възпаление на епидидимита вследствие на инфекция. Заболяването засяга възрастните мъже във възраст между 19 и 40 години.

При сексуално активните мъже най-честите причинители за инфекция са микроорганизмите Chlamydia trachomatis и Neisseria gonorrhoeae. При по-младите момчета и по-възрастни мъже инфекцията се развива вследствие на попадане на бактерията Escherichia coli в отделителната система. Обикновено инфекцията при тези две групи се дължи на индивидуални особености на половата система.


Травма
Всяка една травма или нараняване на тестисите е свързана с изпитване на болка и дискомфорт. Най-често травма на тестисите се получава при неочакван инцидент (~85 %), срещано при спортуващите, както и при директен удар в областта, пътна катастрофа и дейности като яздене, каране на велосипед и др.
В повечето случаи болката отминава от само себе си след определен период от време. По изключение инцидентът може да наложи неотложна медицинска помощ.
Руптура на тестиса: Това е сериозно нараняване на тестиса, при което са засегнати тъканите около него. Често състоянието е придружено от събиране на кръв около тестиса – хематоцеле.


Ингвинална херния
При ингвиналната херния се забелязва наличие на издутина в скротума. Случва се при дефект – отвор в тъканите, които отделят червата и слабините. В този отвор навлиза част от червото, което достига скротума. При преглед се забелязва подутина в кожната торбичка. Възможно е състоянието да е съпроводено с подуване и болка.


Орхит
Представлява възпаление на тестиса вследствие на инфекция, най-често на вируси и от паротит (заушка). От заушка боледуват най-често деца до 10-годишна възраст. В редки случаи орхитът може да е причинен от бактериална инфекция.


Камъни в бъбреците
По изключение болката в тестисите може да се появи в резултат на попадане на камъни от бъбреците и пикочните пътища в слабините.


Тумор
Въпреки че при туморите не се изпитва болка, тази вероятност не може да се изключи напълно. По изключение процесът е свързан с изпитване на болка и дискомфорт в скротума.



Признаци и симптоми на състояния, причиняващи болка в тестисите
Тъй като много здравословни състояния могат да доведат до болка в тестисите, симптомите и признаците варират според причините. В същото време един и същ симптом се проявява при различни заболявания, което определя трудността при поставянето на диагноза и риск за получаване на навременна медицинска помощ.


При наличие на болка в тестисите се препоръчва да се потърси без отлагане опитен специалист за консултация.

Тъй като много болестни състояния могат да доведат до болка в тестисите, симптомите и признаците варират. В същото време един и същ симптом се проявява при различни заболявания, което определя трудността при поставяне на диагноза и дори риск за получаване на навременна медицинска помощ при опасните случаи. Независимо от това препоръките на специалистите са при наличие на болка в тестисите, засегнатият веднага да се насочи за консултация при опитен специалист.



Торзия на тестисите
При усукване на тестисите се изпитва внезапна силна болка, обикновено локализирана в единия семенник. Състоянието е придружено с някои от следващите признаци:

* гадене и повръщане,
* болезненост, дискомфорт, силна чувствителност в слабините,
* подуване и зачервяване на част или целия скротум,
* болка ниско долу в корема,
* наличие на висока температура,
* подвижност на засегнатия тестис в скротума,
* хоризонтална позиция на засегнатия тестис в скротума,
* липса на рефлекс при засегната част на скротума – в нормално състояние тестисът се движи нагоре на малко разстояние при мускулно напрягане.



Епидидимит
Болката при епидидимит се появява постепенно. Силата й е от средна до силна, обикновено локализирана в единия от тестисите. Състоянието е придружено с някои от следващите признаци:

* гадене и повръщане,
* дискомфорт в тестис или скротума, обикновено локализирана в областта на надсеменика като при напредване на болестния процес болката се разпространява,
* подуване и почервеняване на скротума,
* болка в корема,
* неприятни усещания при уриниране, парене,
* чести позиви за уриниране с чувство за невъзможност за задържане.




Торзия на семепроводите
Болката може да се появи изведнъж или постепенно, да бъде умерено поносима до силна. Повечето пациенти не описват симптоми, които да показват състоянието, като гадене, повръщане и висока температура. Признаци, които се разграничават:

* липса на подуване и зачервяване на скротума,
* обикновено се изпитва чувствителност в горната част на тестис,
* в 20 % от случаите се намира малка синя точка близо до върха на засегнатия тестис,
* запазва се нормалното вертикално положение на засегнатия тестис в скротума,
* както и нормалните рефлекси в тази част на тялото.



Травма
В повечето случаи при травма в областта на слабините мъжете навреме се обръщат към лекар. В някои случаи нараняването в областта е незначително. В сериозните се наблюдават следните признаци:

* дискомфорт в тестис или скротума, подуване,
* посиняване на скротума или перинеума, участъка между скротума и ануса,
* гадене и повръщане.



Ингвинална херния
Ингвиналната херния понякога води до дискомфорт в скротума или тестисите. Наблюдава се:

* издутина в скротума или слабините, която се забелязва повече при кашляне или кихане,
* наличие на тъпа болка или парене в скротума.



Орхит
Тъй като орхитът се среща при инфекция се наблюдават и типичните белези за този процес. Болката е от поносима до силна. Изпитват се също така и следните симптоми:

* дискомфорт в тестисите и скротума, подуване и почервеняване,
* висока температура и треска,
* главоболие,
* болки в тялото,
* гадене,
* умора,
* заболяване от паротит (заушка) и обрив.



Камъни в бъбреците
Случва се камъните в бъбреците да предизвикат и болка в тестисите. Състоянието на скротума е обичайното – няма подуване, зачервяване и други обезпокоителни външни признаци.

* Изпитва се болка и топлина в кръста,
* има наличие на болка в корема,
* гадене и повръщане,
* наличие на кръв в урината, дискомфорт при уриниране, чести позиви.



Тумор
Обикновено при туморни образувания не се изпитва болка, в много редки случаи обаче това е възможно.
Други признаци и симптоми:

* бучка или уголемяване на скротума,
* промяна на размера на тестиса,
* тъпа болка ниско в коремната област, кръста или слабините,
* чувство за тежест в скротума.