Тестостерон - до какво води спадът му при мъжете?


Ако все по-често след ядене, изпитвате желание да легнете на дивана пред телевизора с вестник в ръка, отколкото да се занимавате със спорт или да се срещате с приятели, това може да е признак за понижено ниво на хормона.


Дефицитът на ендрогенния хормон намалява мускулната маса и сила, може да доведе до болки в долната част на гръбнака или ставите, нарушено уриниране (слаба струя на урината, често уриниране и нощни позиви), увеличаване на гръдните жлези.


При ниско ниво на тестостерона ефектът от физическите упражнения и спорта върху мускулната маса е почти никакъв. Мъжете с наднормено тегло и ниско ниво на тестостерон много по-трудно свалят килограми дори и при редовни физически натоварвания. Причина е, че именно тестостеронът помага за бързото изгаряне на мазнините и регулиране на теглото.


В допълнение на тези проблеми възникват и трудности от интимен характер, намалено сексуално желание, еректилна дисфункция, а в случаите с много ниско ниво на тестостерон – и репродуктивни проблеми.



Какво може да се направи?
Ако обиколката на талията е 94 см, трябва да се предприемат сериозни мерки.
Всяко превишаване на тази обиколка означава абдоминално затлъстяване – наднормено отлагане на мастна тъкан в коремната област.
Първата стъпка е добре известна – трябва да се променят хранителните навици, за да се предотврати допълнително напълняване.


Лекарите не препоръчват спазването на строги диети, както и налагане на диетични режими без предварителна консултация със специалист, тъй като неразумните ограничения могат да доведат организма до стрес. Това носи двоен негативен ефект – след прекратяването й килограмите отново се възвръщат. Консултирайте се със диетолог, който да изготви подходящ хранителен режим, съобразен с общото здравословно състояние, хранителните и двигателните навици, а също и нивото на тестостерона в кръвта.


Кръв за изследване на тестостерон се взима сутрин между 7 и 10 часа. Няма норма за долна граница на нивото на хормона. Приема се, че при ниво на общия тестостерон над 30 nmol/l не е необходима хормонозаместителна терапия. Такава терапия се прилага при ниво на тестостерона под 8 nmol/l. Ако нивото на хормона е между тези стойности (между 8 и 12 nmol/l) състоянието на пациента трябва да се наблюдава чрез редовни кръвни изследвания.


При заместителната терапия се използват препарати, съдържащи натурален хормон.


Достъпни са препарати под формата, както на мускулни и подкожни инжекции, така и под формата на таблетки и пластири. Изборът на най-подходящия препарат е индивидуален и се прави от специалист.