Откриха гена на изневярата!


Един от вариантите на гена, кодиращ допаминовия рецептор, определя съпружеската невярност, констатираха американски учени.


Изследователи от държавния университет Бингхамтън в щата Ню Йорк провеждат изследване сред 181 млади доброволци. Всеки от участниците отговаря на въпроси относно сексуалния си живот и отношенията с партньора си. От участниците е взета и ДНК-проба за анализ.


77 от участниците в проучването съобщават, че поне веднъж са изневерили.
При анализа на ДНК- мателиала на доброволците учените се концентрират върху ген DRD4, кодиращ допаминовия рецептор D4. Предишни изследвания показаха, че различните варианти на този ген оказват влияние върху поведението на хората, свързано с риска, получаването на удоволствие от храната, властта, усещането при някои видове опити и др.


Резултатите от анализа показали, че хората, притежаващи 7R+ на допаминовия рецептор D4, са по-склонни от останалите да изневеряват на партньорите си.
50% от носителите на този генетичен вариант съобщават, че имат паралелна връзка или непланирано са изневерили на постоянния си партньор. Сред доброволците, които не са носители на генната вариация, склонни към „забежки” са едва 20%. Получените данни не зависят от пола на доброволците. Въпреки, че в изследването взимат участие предимно млади хора, учените са уверени, че резултатите са валидни за всички възрасти.


Според ръководителя на изследването Джъстин Гарсия видът на допаминовите рецептори влияе върху скоростта и силата на допаминовата реакция, която ще се осъществи. Тя е отговорна за получаване на удоволствие от различни действия и желанието за тяхното извършване. Освен това, тази т.нар. система на удоволствието играе централна роля във формирането на зависимостта от наркотици, като хероин и кокаин.