Сексуално въздържание — вредно или полезно?


Въздържанието се разглежда като процес на трансформация, промяна, на сексуалността.



Въздържанието е част от процес със своя характерна динамика. След прекъсване на редовни сексуални контакти по-често се среща избягване на полово активен живот, като израз на желание за почивка и отпускане. Веднага след този етап сексуалната активност рязко се повишава. Често човек изпада в състояние на дискомфорт и потиснатост, заради невъзможността да осъществи желанието си за сексуален контакт.



Трудно, още по-точно некоректно, е да се определят рамки, при които липсата на полови контакти да се диференцира като въздържание. За всеки човек срокът е различен, взависимост от темперамента и здравословното му състояние, включително и психо-емоционалното. Разбираемо е, че за тези, чиято половата активност е по-слаба, периодите на въздържание се мерят с друг „аршин“ и по принцип се „понасят“ по-леко. При хората, които обичат секса и пропускът дори от ден им носи дискомфорт, въздържанието е тежко изпитание. При тях прекъсването на сексуални контакти за седмица, дори и за дни се възприема като въздържание.





Какви са негативите...
При хората с по-слабо сексуално влечение половото въздържание не е проблем в продължение на месеци. При силно потентните обаче половото въздържание може да доведе до спад в умствените и физически способности, настроението, работоспособността, да се прояви чувство на неудовлетвореност.



Има и една трета група. При невротичния тип хора и двете крайности в половия живот, както въздържанието, така и прекомерната сексуална активност, могат да предизвикат раздразнителност, лошо настроение, избухливост, агресивност.




Какви са негативите конкретно при мъжете...
Рисковете са обратно пропорционални на възрастта, колкото по-напреднали са годините, толкова въздържанието е по-опасно за мъжа. Рискът е сериозен, тъй като с прекратяване на сексуалния живот вероятността да се загуби либидото е висока, а от тук е възможно нарушаването на сексуалната функция. В интерес на истината таблетките за постигане и задържане на ерекция при мъжа са насочени именно към тази група мъже. Естествено употребата им носи своята полза, ерекция се получава, дори ако при мъжа липсва либидото... Въпреки че звучи грубо, както мъжете, така и жените, трябва да знаят, че една от първите стъпки за преодоляване на еректилната дисфункция след продължително въздържание е постигането на ерекция и успешен полов акт. Дори и мъжът в началото да не изпитва сексуално влечение, след осъществяване на няколко поредни полови акта с партньорката ще възвърне неговата естествена сексуалност и чувството за наслада от интимната близост.



А при жените?
Докато въздържанието от сексуални контакти при мъжете може да доведе до еректилна дисфункция, не така стоят нещата при жените. Не може да се каже, че жената става фригидна при прекъсване на сексуалните контакти за известно време.



Продължителното въздържание при жената може да се прояви независимо от отношенията, в които се намира, т.е. тя може да е в брачен съюз или да има сериозен приятел и същевременно да има прекъсване на сексуалния живот.
Вредите от половото въздържание при нея се опредят от смисъла на взаимоотношения във връзката.



Съвсем естествено е в началото на връзката, сексуалността да е водеща и партньорите се наслаждават на физическия контакт много повече при утвърдени дългогодишни отношения. Намаляването на сексуалността във връзката е тревожна тогава, когато прекъсването на сексуалните контакти е наложено от една страна или е спонтанна реакция на двамата и води до охлаждане на взаимоотношенията между партньорите и близостта им. Много често именно спадът в сексуалната активност или липсата на такава води до раздяла.




Половото въздържание – ползите...
Казват, че въздържанието от три месеца при мъжа води до зачеване на момиченце... Има известна логика. Цикълът на производството на сперма трае приблизително 3 месеца - 74 дни са необходими от делението на сперматогона до производството на полуподвижната сперма, за още 20 дни спермата преминава през епидидима, за да придобият сперматозоидите подвижност, необходими са още поне 6 дни на престой в семепровода преди да се отделят при еякулацията.



Само че никак не е за препоръчване мъжът да прави по-рядко секс от веднъж на две седмици, тъй като застоят на сперма също носи своите негативи, от значително намаляване количеството на жизнеспособни сперматозоиди до склонност към заболявания на простатната жлеза. Така че при дълго възъдржание първо се губят „бързите“ сперматозоиди, носещи У-хромозомата за момче, и остават повече от бавните, носещи Х-хромозомата за момиче...



Ползата от въздържане от секса може да се измери само в една насока намаляване на рисковете от предаване на полово-преносими заболявания и емоционално натоварване, което е по-типично за жените, от случайни сексуални контакти.



Може да се разгледа и следният аспект. След дълго въздържание мъжът, както в началото на сексуалния си живот е склонен отново да изследва чувствеността на жената, като тогава приоритет за него е да удовлетвори нейните потребности. Това от своя страна предразполага жената към доверие и отпускане, което като краен резултат укрепва връзката и повишава степента на сексуална наслада между партньорите в дългосрочен план.