Влюбването отнема една пета от секундата!


Влюбването отнема една пета от секундата и те кара да се чувстваш по същия начин, все едно, че взимаш кокаин, твърдят учените.



Любовта от пръв поглед наистина е възможна, тъй като отнема само милисекунди за еуфория, пробудена от поток химични реакции в мозъка, когато погледът ти е спрял на точния човек, твърдят изследователите.



При първата любовна вълна се стимулират 12 различни части на мозъка, които освобождават химични вещества като допамин, окситоцин, адреналин и вазопресин, които те карат да се чувстваш по-добре.



Същите вещества се съдържат и в една доза кокаин. Това означава, че влюбването е равно на употреба на наркотици от клас А.



Според проф. Стефани Ортик, ръководител на изследването, резултатите са научно базирани. Въпреки това обаче учените продължават да търсят отговора на въпроса „Дали се влюбва сърцето или мозъка?“.


Според нея виновник за влюбването е мозъкът, но факторът сърце също оказва влияние. „Сложното понятие любов се формира и от двата процеса отдолу-нагоре и отгоре-надолу, от мозъка до сърцето и обратно.“, казва проф. Ортик.



Различните видове любов засягат различни дялове в мозъка, показват също така данните от изследването. Безусловната любов, като тази между майка и дете, се задейства от дяловете на мозъка, отговарящи за чувството за общо и частно, както и от център, намиращ се в средата на мозъка.



Страстната любов е предизвикана от дял в мозъка, който отговаря за чувството за награда. Участват и асоциативни познавателни зони, които имат високи когнитивни функции, като представата за човешкото тяло.