Един на всеки 10 сексуално активни тинейджъри има партньор от същия пол


Близо един на всеки десет от сексуално активните тинейджъри водят бисексуален начин на живот, показа ново проучване. Все повече се увеличава и тенденцията да си разменят партньорите сред тинейджърите. Специалисти апелират към задължителното ползване на предпазни средства в такива случаи.



В проучване, публикувано в списание „Педиатрия“, обхванало 17 000 тинейджъри от Ню Йорк, се установява, че тези от тях, които имат сексуален партньор от същия пол или едновременно и от двата пола са изложени на много по-висок риск от полово преносими заболявания.



Половината от 18 милиона нови случаи на хора с полово преносими заболявания са на лица между 15 и 24 години, заявяват специалисти от Центъра за контрол и превенция на болести.



Това се дължи на рисковото поведение на тинейджърите, които не ползват презервативи по време на секс или правят принудителен секс. Повече от половината момчета, които участват в бисексуални полови актове не използват предпазни средства, в сравнение с една пета от момчетата, които водят хетеросексуален начин на живот. Разликата не е толкова голяма за момичета, но е подобна.



Елизабет Сайвик от Колумбийския университет споделя за Ройтерс, че липсата на достатъчно разговори с тинейджърите, относно хомосексуалните и бисексуалните връзки, е един от основните проблеми, които водят до разпространението на венерически болести.



Родителите и преподавателите трябва да обръщат повече внимание не само върху сексуалната идентичност, но и върху сексуалното поведение на тинейджърите, съветват специалисти. Приучаването към безопасно сексуално поведението е ключов фактор при тинейджърите, поради факта, че на тази възраст желанията им се променят постоянно.