10 изненадващи ползи от секса за здравето


Сигурно последното нещо, което ни идва на ум, когато правим секс, е че укрепваме имунната си система и се грижим за добрата си фигура, но факт е, че му ги дължим, казва д-р Джой Дейвидсън, психолог и сексолог от Ню Йорк. Благодарение на секса ние се чувстваме по-добре по много начини, споделя специалистът, базирайки се на научни изследвания.



1. полза от секса
Една от големите ползи по време на полов акт е понижаване на кръвното налягане и цялостно намаляване на стреса, според резултати от изследване на шотландски учени, публикувани в списание "Биологична психология“.
В изследването участват 24 сексуално активни мъже и жени. Учените им задават поредица от стресиращи въпроси, като проследяват промените в кръвното налягане. При анализа на данните се прави следният извод: хората, които са имали полов акт или други сексуални преживявания преди теста, се справят със стресиращите въпроси много по-леко от сексуално въздържалите се, констатират изследователите.
Друго проучване, публикувано в същото списание, доказва положителното въздействие на интимната прегръдка между сексуалните партньори върху кръвното налягане при жените – намалява го.



2. полза от секса
Редовният полов живот означава по-добро физическо здраве. Хората, които правят секс веднъж или два пъти седмично, произвеждат по-голям брой имуноглобулин А (IgA).
Имуноглобулин А, функционира като антитяло в имунната система на организма и предпазва от грипни и простудни заболявания, както и от други сериозни инфекции, твърдят учени от университета Уилкс в Уилкс-Бар, Пенсилвания.
Доказателството: при изследването на слюнката на 112 сексуално активни студенти, учените установяват по-високо съдържание на IgA.



3. полза от секса
Сексът е страхотен начин да се поддържа физическа активност. Още повече, 30 минути секс изгарят 85 калории, твърди сексологът д-р Пати Бритън от Лос Анджелис, президент на американската асоциация на педагози и терапевти по сексуално поведение. На пръв поглед това не означава много, но ако се пресметнат 42 сесии по 30 минути секс, се получават 3570 калории, което е напълно достатъчно, за да се свали половин килограм. Ако увеличите приятното занимание на час, то същото тегло ще се губи за 21 дни.
И без да смятате, просто е ясно: колкото по-често се практикува сексът, толкова по-продължителен е половият акт, колкото по-продължителен е сексът, толкова повече калории се изгарят, а това значително намалява телесната маса.



4. полза от секса
Възрастните хора, които се притесняват, че по-време на секс има по-голяма вероятност да получат инфаркт или инсулт, могат да са спокойни. Доказано. От проучване на английски учени, публикувано в списание Journal of Epidemiology and Community Health.
Резултатите от проучването показват, че хората, които водят редовен полов живот, правят секс веднъж или два пъти седмично, редуцират риска от сърдечно-съдови заболявания.



5. полза от секса
Една от 237-те причини хората да обичат да правят секс е подобряване на самочувствието, показва изследване на тексаския университет, публикувано в Archives of Sexual Behavior. Друга причина – заради чувството за контрол и удоволствието.
Сексът мотивира хората да взимат сигурни решения, твърди д-р Джина Огден, сексолог и семеен терапевт в Кеймбридж, Масачузетс като обяснява: "Хората, родени със самочувствие, са полово активни и те правят секс, за да се чувстват още по-добре. Ако сексът е с обичан партньор и е това, което искат, резултатът е непоклатимо самочувствие."
6. полза
По време на полов акт се увеличава производството на хормона окситоцин. Не случайно той се определя като един от хормоните на любовта. Окситоцинът отговаря за усещането за привързаност и близост, подчертава д-р Бритън.

Изследователи от университета в Питсбърг и университета в Северна Каролина провеждат изследване на 59 жени пред менопауза, след и преди секс и констатират, че колкото по-голямо е желание на жените да се гушкат с партньора си след половия акт, толкова по-високо е нивото на окситоцин в организма им.

Окситоцинът е свързан и с чувството за щедрост, затова не се учудвайте, ако след секс се почувствате по-щедри към партньора.


7. полза
Окситоцинът стимулира отделянето на ендорфини. Ендорфините имат успокояващо и намаляващо болката действие.

При главоболие, болка в ставите или предменструални симптоми, сексът може значително да намали болката, именно благодарение на високите нива ендорфини. Така че, не се отказвайте от ласки дори и при лек дискомфорт, казват специалистите.


8. полза
Окситоцинът помага за здрав и спокоен сън. Ето защо след секс ни се доспива.

Добрият и здрав сън е предпоставка за много положителни емоции през деня, както и за поддържане на здравословно тегло и нормално кръвното налягане.


9. полза
Честата еякулация при мъжете, особено около 20-годишна възраст може да намали риска от рак на простатата при напредване на възрастта, съобщават австралийски изследователи, публикували твърдението си в British Journal of Urology International.
Изследването не показва пряка зависимост между риска от рак и сексуалната активност при мъжете достигнали 30, 40 и 50 години. Изследователите обаче откриват връзка между честотата на еякулацията и този риск. Ако мъжете на двайсет години постигат еякулация по пет и повече пъти седмично намалят риска от рак на простатата с 1/3 в много по-късна възраст, твърдят учените.

При честа еякулация, по 21 или повече пъти месечно, рискът от рак на простатата е значително намален, в сравнение със случаите на 4-7 пъти постигната еякулация на месец, се споменава в списание Journal of the American Medical Association при анализ на друго проучване.


10. полза
Има жени, които имат много слаби тазови мускули, което е предпоставка за някои здравословни проблеми.

За да укрепят тазовата мускулатура се препоръчва дамите да практикуват упражненията на Кегел (Kegel). Те имат за цел да заздравят тазови мускули. Препоръчват се и за жени, които страдат от инконтиненция. Упражненията на Кегел се предлагат и като начин за промяна на усещанията по време на секс при жените и по-лесно достигане до оргазъм.

Жените, практикуващи Кегел по време на секс, изпитват по-голямо удоволствие от половия акт и едновременно с това, намаляват риска от появата на инконтиненция с напредване на възрастта, е мнението на сексолозите.




Не сте ли съгласни?! Сексът се оказа доста полезен в различни здравни аспекти и ползите му се простират далеч извън спалнята...