Ин витро оплождането увеличава вероятността за раждане на момче


Жените, които се подлагат на определени процедури при лечение на стерилитета е по-вероятно да родят момче, съобщава The Telegraph, позоваваики се на резултатите от изследване, проведено от австралийски учени.



Учените от университета в Нов Южен Уелс анализирали данните за повече от 13 000 бебета, родени чрез асистирано оплождане и установили,лечението на безплодието увеличава вероятността за раждане на момче с 5%.



Специалистите обясняват, че вероятността бебето да е от мъжки пол след ин-витро оплождане е 56 на сто, а при нормално зачеване - 51 на сто.


Същото проучване показало, че друга техника за асистира репродукция - ICSI (подобна на INF техника, при която сперматозоидът се инжектира директно в яйцеклетката с помощта на микроигла) увеличава шансовете за раждане на момиче.


Според авторите на проучването, най-голямо влияние върху пола на бебето има етапът на ембрионално развитие на който ембрионът е имплантиран в матката.



Обикновено ембрионите са имплантират или на 2-3 ден или на 5-6 ден след оплождането. Когато имплантирането се извърши на по-късен етап, шансът за раждане на момче е по-голям.