Слънчевите очила – необходимият летен аксесоар


Силното слънце през лятото може да бъде вредно не само за кожата, но и за очите ни.



Човешкото око е пригодено за един тесен диапазон от светлина-на видимата светлина. При продължително облъчване ултравиолетовата и инфрачервената светлина могат да бъдат много опасни за окото. В зависимост от силата и интензитета на UV-лъчението може да се получи ерозия на роговицата и дори поражения на ретината.



UV-В лъчите, предизвикващи слънчевите изгаряния, освен рак на кожата, могат да причинят и заболявания на очите (например катаракта) или да влошат протичането на някои болести като макулодистрофия, диабетична ретинопатия.



Лъчите UV-С са с най-къса вълна и са най-опасните. За щастие те се поглъщат от земната атмосфера преди да достигнат повърхността.



Най-добрият начин да предпазим очите от вредното въздействие на UV-лъчите е като носим слънчеви очила. За тази цел обаче, слънчевите очила трябва наистина да са с качествени стъкла, които реално да предпазват очите от ултравиолетовото лъчение. Очилата, чийто лещи са изработени от абикновен неоптичен полимер, могат да причинят сериозни поражения върху окото. Затъмнените стъкла „лъжат“ окото и зеницата се разширява. Стъклата, обаче нямат предпазни филтри, и UV-лъчите навлизащи в окото могат да причинят увреждане, изгаряне на ретината и дори загуба на зрение.



Специалистите напомнят, че през летните месеци има истински бум в предлагането на тъмни очила. В неспециализирани магазини и дори по сергиите се продават разнообразни, модерни и изключително евтини слънчеви очила, които обаче нямат никакви протективни качества. Наистина качествени очила с необходимото филтърно покритие могат да се намерят само в оптиките или специализираните магазини.



Изборът на слънчеви очила трябва да е внимателен, за да бъде ефективността им оптимална. Освен с модните тенденции, трябва да се съобразим с качеството и предлаганата UV-защита.




Стъклата на слънчевите очила се изработват предимно от мека пластмаса (CR-39). Тези стъкла са по-леки, удароустойчиви, но лесно се надрасква повърхността им. По-подходящи са за условията на лятото и по време на отпуската, а това ги прави по-предпочитани.


Рядко се намират модели с поликарбонатни стъкла, а от кристал се произвеждат ограничено количество модели и то само на определени световноизвестни марки. Тези очила са по-тежки, лесно се повреждат и са значително по-скъпи.



Най-важно е слънчевите очила да бъдат с качествен UV-филтър. Когато се избират слънчеви очила, трябва задължително да се има предвид тяхното UV-покритие и обозначение на етикета за поне 98% защита от UVА и UVВ лъчи. Не бива да се купуват евтини очила от сергии и неспециализирани магазини. Много китайски фирми произвеждат тъмни очила, които нямат UV-филтър, но са сравнително евтини и хората често се подвеждат. Специалисти съветват защитният филтър на очилата да се провери в оптика, преди да започне носенето им. Това е от особено важно значение за детските очи.



Съществуват различни видове UV-филтър и очилата трябва да се подбират в зависимост от това, къде се носят. Ако очите са изложени на много силно слънчево въздействие при хора, намиращи се високо в планините или на морския бряг, UV-филтърът трябва да е по-силен. При хората, които стоят предимно в градовете и не излизат на открито за дълго време, може да се използват и очила със среден клас на защита. Дори и малките деца, които не обичат да носят очила, трябва да бъдат приучени да ги слагат.



Цветът на стъклата и процентът на оцветяване са другите критерии с които трябва да се съобразим при избора на очила. Въпреки, че може да са много модерни и интересни, стъклата с оранжев, розов, червен, лилав и дори в син цвят не са подходящи за всички, тъй като зрението на много хора трудно се адаптира към толкова ярки и неестествени нюанси. Това може да доведе до зрителен дискомфорт, болки в очите и главата, замаяност.



За най-подходящи и безопасни се смятат сивият, зеленият и кафявият цвят на стъклата - те най-добре поглъщат излъчването и дори успокояват очите.


За да са качествени слънчевите очила и да предпазват зрението от силната светлина, стъклата трябва да са с по-висок процент на оцветяване. Това ги прави да изглеждат тъмни. Стандартното оцветяване на слънчевите очила е 75% . 50% е оцветяването за градски условия. Дори и да не са толкова затъмнени стъклата, UV-филтър трябва да има. За планина са подходящи очила от 90%, но за тях е необходимо да направите специална поръчка.