Дисменореята променя трайно структурата на мозъка


Тайвански изследователи са установили, че болезнената менструация промяна на структурата на сивото мозъчно вещество, съобщава EurekAlert!.



Учените от националният университет Янмин в Тайпе провели изследване сред 32 пациентки с първична дисменорея (болезнена менструация, при която болковият синдром не се дължи на каквото и да било заболяване). Получените резултати били сравнени с тези от същия брой здрави жени, без оплаквания от болка и дискомфорт по време на месечния си цикъл.



Всички участнички в изследването били подложени на изследване с ядрено-магнитен резонанс, на базата на което учените съставили карти и определили размера на сивото вещество във всеки дял на главния мозък.



При групата страдаща от дисменорея, изследванията били проведени в период, когато жените нямали оплаквания.



Анализа на данните показал, че при жените с дисменорея структурата на сивото мозъчно вещество е променена. Зоните в мозъка, отговарящи за предаването на болката, обработването на сензорната информация и регулацията на емоционалните реакции били с намален размер, а тези участващи в модулацията на болката и регулацията на ендокринната система били увеличени.



Получените резултати показват, че болезнената менструация предизвиква дългосрочни изменения в структурата на сивото мозъчно вещество, които се запазват и при отсъствието на болков синдром, обяснява ръководителят на изследването д-р Jen-Chuen Hsieh.



За да установят, дали тези мозъчни изменения са обратими в дългосрочен план, учените предвиждат да проведат по-мащабни изследвания, включващи изучаването на хормоналните промени в различни периоди на менструалния цикъл.