Лабиопластиката - мода или необходимост


Пластичните и естетични промени във формата и размера на гърдите, устните и носа вече не не изненадват никого. Тези разкрасителни интервенции са станали широко достъпни за много хора.



Според американската асоциация на пластичните хирурзи най-актуалната тенденция в областта на пластичната хирургия е преправяне на вагината. Все повече жени, притеснени от формата, големината и пропорциите на срамните си устни, прибягват до оперативната им редукция.



Лабиопластиката е плластична интервенция, придобила огромна популярност през последните 10 години.



Понякога, след раждане външните полови органи- срамните устни, претърпяват промени, които понякога се отразяват върху самочувствието на жените. Не са рядко и случаите, когато промени като хипертрофия на срамните устни се наблюдават при млади и нераждали момичета. Отстраняването или коригирането на малките срамни устни се препоръчва, когато са уголемени, отпуснати, виждат се над големите срамни устни и се променят по цвят – стават по-тъмни.



В миналото, този тип операции се извършвали като реконструктивна намеса при жени, имали проблемно и тежко раждане, съпроводено с разкъсвания. Днес лабиопластиката се извършва предимно поради естетични съображения и по-рядко поради медицински показания.



Решението за тази стъпка, обаче може да е резултат от погрешна представа за нормалните размери, както и психични отклонения изразяващи се в погрешна представа за собственото тяло, предупреждават психолози.



Въпреки, че най-често се прави с местна анестезия, а периода на възстановяване е между седмица и десет дни, лабиопластиката все пак е операцията носеща някои рискове, като загуба на чувствителността на срамните устни, инфекции поради неправилна хигиена след манипулацията и т.н. Според някои психолози, лабиопластикота, извършена от суета, а не по медицински показания, е по-скоро показател за неувереността на пациентката и чувство и за малоценност.



Но какво кара жените да прибегнат до оперативна корекция?



Някои жени съобщават, че прекалено големият размер на срамните им устни им създава не само притеснения, но и ежедневен дискамфорт, като невъзможност за носене на тесни дрехи или каране на колело, както и притеснение от полови контакти.



Поради тези обективни причини те желаят малките им срамни устни да бъдат плоски, без да изпъкват над големите, въпреки че такава протрузия не е нищо необичайно, обясняват специалисти. Хирурзи споделят, че пациентките им дори са носели снимки, за да илюстрират желаните размери. Лекарите обаче предупреждават, че повечето от тези илюстрации са обработени с компютър. Така че, ако срамните ви устни не са толкова съвършени като тези на моделите в списанията, няма място за тревога.



Според авторите подобен вид операции би променил концепцията за норма в размерите на гениталиите. Те смятат, че до намесата на хирург трябва да се прибегне само в краен случай.

Пропуснах ли нещо ? Споделете в коментар!