Колко се пълнее от консумацията на захар?

Експерти, включително и от Световната здравна организация, препоръчват приемът на свободни захари на ден да не надвишава повече от 10% от общия калориен прием за деня, въпреки че на този етап все още не е установено точното количество като горна граница захар, което можем да консумираме без да навредим на здравето си. Дори само това ограничение обаче ще има съществена полза за намаляване на случаите на затлъстяване сред населението в глобален мащаб, се пише в статия на онлайн изданието BMJ.

Изследователи от Университета Отаго и института Ридет в Нова Зеландия анализират данните за консумация на захар от 71 проучвания и това как тя се отразява на тялото и натрупването на мазнини при възрастни и деца.

Голямо количество захари поглъщаме от готови продукти, като назад в реда стои консумацията на плодове, мед и плодови сиропи.

Ограничаването на консумацията на готовите продукти, съдържащи захар, води до намаляване на телесното тегло с на пръв поглед незначителните 800 грама. Повече би могло да се отслабне, ако продуктите със захар не се заменят с други прости въглехидрати, като несладки тестени изделия, например, допълват изследователите.




По принцип консумацията на захар е само един от многото фактори за епидемията от затлъстяване сред глобалната популация, които са и в тясна взаимовръзка помежду си. Това означава, че неправилното хранене и обездвижване, например, също фактори за затлъстяване, допринасят и увеличават лошия ефект от консумацията на захар. В този смисъл, не може да се очаква и особено отслабване само от ограничаването консумацията на захар, без да се регулират някои от другите навици.


Консумацията на захар и прости въглехидрати е и един от основните фактори, не само за наднорменото тегло като масов проблем, но и за влошено здравословно състояние на населението въобще и повишаване на числото хронично болните в глобален аспект.
При децата свръхконсумацията на захар се дължи в голяма степен на консумацията на безалкохолните напитки, която е особено повишена в пубертета и носи съществен риск от нездравословно наддаване на тегло и затлъстяване при тях.

Експертите през последните години многократно предупрежават, че се налага ограничаване и контрол на приема на безалкохолни подсладени напитки, особено сред младежите. Обсъждат се варианти дори за въвеждане на допълнителни такси на тези продукти и препоръчителен лимит за дневна консумация на етикетите.

Препоръчва се изработване на национални програми, с които да се постигне ограмотяване на населението относно хранителните навици и полезните за здравето продукти, като сериозно се навлезе в училищата и се повлияе храненето на децата. Не на последно място от полза ще бъде в рекламните кампании на подобни продукти да се насърчава повишаване на двигателната активност, какъвто пример дава един от световните производители на безалкохолни напитки в света от януари тази година.