Предпазват ли био плодовете и зеленчуците от рак?

Според някои експерти био храните предпазват от развитие на рак, тъй като производството им изключва използването на изкуствени торове и пестициди, за разлика от конвенционалните продукти.
 
Изследователи от университета в Барселона установяват, че био доматите са с по-високи нива на полифеноли, в сравнение с конвенционалния им вид. Известно е, че полифенолите имат естествен антиоксидантен ефект и помагат за намаляване на риска от развитие на някои видове онкологични заболявания. 
 
Био земеделието не използва азотни торове. В резултат растенията активират собствените си защитни механизми и нивата на антиоксиданти се повишават, казва експертът Анна Куералт. Колкото повече стрес „преживяват“ растенията, толкова повече полифеноли произвеждат. 
 
Изводите от проучването обаче се оспорват от Британската агенция по хранителни стандарти, която като цяло отхвърля здравословните ползи от био храните.
 
Според позицията на Американското дружество за борба с рака, спазването на хранителен режим, богат на пресни плодове и зеленчуци, спомага за намаляването на риска от рак. По отношение на консумацията на био продукти от организацията отбелязват, че към момента не съществуват изследвания, които да доказват, че био храните са по-ефективни от конвенционалните за понижаване на риска от развитие на онкологични заболявания.
 
Био и конвенционалните храни са равни по хранителна стойност, показва наскоро проведено проучване. Въпреки че с консумацията им се намалява излагането на пестициди, био храните не са по-здравословен и питателен избор, в сравнение с конвенционалните, уточняват учени от Станфордския университет.
 
Консумацията на био плодове и зеленчуци се смята за полезна, заради ниското съдържание на пестициди и химикали и по-ниския риск от излагане на резистентни бактерии, отбелязват експерти.

Когато се използват в грешен капацитет, пестицидите и хербицидите могат да бъдат опасни за здравето. Въпреки това, количеството остатъци от химикали, откривани в плодове и зеленчуци е сравнително ниско. Важно е обаче продуктите винаги да се измиват старателно преди да се консумират.
 
Съставките, използвани в органично отглежданите храни, са добре проучени. Основните рецензирани изследвания излизат с консенсус, че консумацията на органични плодове и зеленчуци не е вредна за здравето. 
 
Освен това, в Европейския съюз съществуват стриктни правила за био производството. Залагат се ограничения върху използването на пестициди и изкуствени торове, антибиотици за животни, хранителни добавки, спомагателни вещества в преработката на храните, както и други добавки от този тип. Забранено е и използването на генетично модифицирани организми.
 
Mоля напишете вашият коментар по темата!