9 съвета за отказване на цигарите

Установена е връзката между тютюнопушенето и проблеми в сексуално отношение. Около 2 пъти по-вероятно е мъжете, които пушат, да развият еректилна дисфункция, в сравнение с непушачите, сочат проучвания.
Тютюнопушенето причинява увреждане на кръвоносните съдове и забавя притока на кръв, което накърнява еректилната функция.
Тютюнопушенето е фактор за развитие на рак, сърдечни проблеми и емфизема. Вредният навик може да причини и съдово заболяване и нарушаване на кръвообръщението. Това е от особено значение за мъжете, които са засегнати от еректилна дисфункция - правилното кръвообръщение към всички части на тялото, включително и гениталиите, е важно за постигане и поддържане на ерекция. 
Спирането на цигарите подобрява здравето, понижаване на кръвното налягане, риска от инфаркт. Кръвообращението започва да се подобрява в рамките на 2 до 12 седмици след спиране на тютюнопушенето. 
Отказът от цигарите води до подобряване на еректилната функция. Непушачите достигат до ерекция пет пъти по-бързо, в сравнение с пушачите, показват резултатите от проведено проучване на специалисти.
Ако сте пушач и искате да се сбогувате един път завинаги с вредния навик, предлагаме няколко кратки, полезни съвети за успешно начинание:
  • Изберете дата, от която да спрете цигарите и се подгответе за „събитието“. Освободете се от всички цигари, пепелници, кибрити и запалки вкъщи, офиса и автомобила.

  • Ако пушите повече от 9 цигари на ден, можете да се консултирате с лекар за срeдства, които да ви помогнат да откажете пушенето.

  • При внезапно желание да запалите цигара, се опитайте да ангажирате вниманието си с друга дейност, за да се разсеете. 

  • Опитайте се да избягвате хора или ситуации, които подбуждат желание да пушите.
  •  
  • Потърсете подкрепа от семейството, приятелите и колегите. Споделете на всички близки, че отказвате цигарите. 

  • Използвайте свободното си време за релаксиращи дейности за намаляване на стреса.

  • Редовната физическа активност също е от полза. 

  • Прекарвайте повече време на места, в които тютюнопушенето не се позволява.

  • Напомняйте си ползите от спирането на цигарите, включително за подобряване на сексуалната функция.
Възможно е наличието на симптоми на абстиненция при отказване на тютюнопушенето, но те обикновено продължават по-малко от две седмици, твърдят експерти. 
Някои хора напълняват след спиране на цигарите. Можете да поддържате теглото си с редовни физически упражнения и ограничаване на количеството мазнини в хранителния режим.
Има и няколко вида помощни средства, които помагат за спиране на тютюнопушенето - никотинови дъвки, лепенки, спрей за нос, инхалатор, таблетки. Консултирайте се с лекар за най-подходящото за вас средство.

Пропуснах ли нещо ? Споделете в коментар!