Фрешове на гладно зареждат след 15 минути

Сокотерапията е един от най-добрите начини за пречистване на организма в началото на пролетта, твърдят лекари. Тя е и начин да бъдат избегнати редица здравословни проблеми.
Терапията възстановява организма по естествен начин. Условието е обаче за няколко дни човек да пие само изстискани плодове и зеленчуци, като в това време се откаже от храна. Така се постига тотално изчистване на тялото, подобно на великденското почистване на къщата.
В добавка натуралните сокове имат разкрасяващи и подмладяващи качества. Те водят до повишаване на активността на ферментите, като по този начин подобряват обменните процеси в организма. Сокотерапията топи и теглото, съдейства по-добре да се усвоявят белтъчините, мазнините и въглехидратите, обезврежда токсините. С помощта на соковете може да се повиши имунитетът, да се заздравят стените на кръвоносните съдове и да се подобри кръвообращението.
Мощното пречистващо въздействие на този тип терапия се дължи на това, че прясно изцедените сокове се усвояват изключително бързо - за 15-30 минути, докато изяждането на плодовете и зеленчуците изисква няколко часа за пълно преработване. Бързото усвояване на соковете позволява да се разтовари храносмилателната система.
Специалисти от различни клиники по света са разработили специални методики, които включват съчетаването на различни плодови и зеленчукови сокове, за да се постигне максимален ефект. В домашни условия да се следва този курс на терапия, е значително по-сложно. Всеки обаче може да си приготвя без особени усилия и губене на време някои коктейли, чието освежавашо и укрепващо въздействие се усеща много бързо.
Целина
Богата е на микроелементи като натрий, магнезий и желязо, които са много полезни за кръвта. Повишава общия тонус на организма, има диуретични свойства и регулира червата. Сокът идеално подхожда за хора с нарушена обмяна на веществата и които се уморяват бързо.
Моркови
Смятат се за “краля” на натуралните сокове. Богати на витамини и микроелементи и идеално се комбинират с всички останали зеленчукови и плодови напитки. При редовно приемане прекрасно тонизира, подпомага храносмилането и поддържа работата на бъбреците, повишава съпротивителната сила срещу инфекциите, подобрява функциите на нервната и хормоналната система. Сокът от моркови е особено полезен за онези, които искат да прочистят бъбреците, черния си дроб и жлъчката си. Той активизира и работата на червата.
Тиква
Пречиства системата бъбреци-пикочен мехур, стимулира работата им и води до отделяне на излишните течности. Този сок е изключително богат на витамини и в частност на каротин, както и на минерални вещества и органични киселини. При това съдържа малко целулоза, което го прави много полезен при всякакви заболявания на жлъчно-чревния тракт. Пектините на тиквения сок изхвърлят от организма излишния хорестерин.
Ябълки
Нискокалориен сок, който съдържа много желязо, което значи, че е полезен при малокръвие. Помага да бъдат изхвърлени камъните от бъбреците. Пектиновите вещества, на които са богати ябълките, буквално поглъщат токсините и пречистват организма от шлаките.
Сокът укрепва сърдечносъдовата система, извежда от организма тежките метали. Той съдържа плодови киселини, които забавят стареенето, и е чудесно средство за профилактика и лечение на дисбактериоза на червата.
Спанак
Спанакът под формата на сок е един от най-важните за целия храносмилателен тракт. В него се съдържат големи количества витамин С и Е, чиято липса води до различни заболявания.
При проблеми с жлъчката трябва да се имат предвид възможни неблагоприятни влияния. Ако имате колебания, консултирайте се с личния си лекар.
Цитруси
Има ли някой, който не обича сок от цитруси като грейпфрут, лимон, портокал? Плодовете оказват мощно пречистващо действие, защото активизират отделителните способности на организма.
Цвекло
Този сок е най-ценен за подобряване на състава на кръвта. Отлично пречиства бъбреците, черния дроб. Напитката от цвекло се използва за намаляване на високото кръвно, той подпомага сърдечната дейност и предотвратява разстройствата на месечния цикъл при жените. Сокът е признато много полезен по време на климактериума.
Зеле
Сокът от този зеленчук е идеално средство за борба със затлъстяването. Лекува освен това язвата на дванадесетопръстника, избавя от хроничен запек, влияе благотворно и върху някои видове обриви. При това е много хранителен, тъй като съдържа голямо количество разнообразни витамини, ензими и соли.

Отвари от плевели и билки пречистват
Oсвен соковете други специалисти препоръчват след края на зимата човек да се подложи поне на кратко гладуване, което да продължи не повече от 36 часа. За да се ускори процесът на пречистването, през това време се пият билкови чайове и отвари без захар. В краен случай за онези, които изобщо не издържат на глад, може да се слага мед в чая, което намалява спазмите в стомаха. Особено ефикасни за дезинтоксикацията са отварите от корени на глухарче, розмарин и от корени на репей. След периода на гладуването, колкото и кратък да е той, трябва известно време да се избягват пържени храни и месо.



Mоля напишете вашият коментар по темата!