За да ядетe по-малко, дъвчете по-дълго

Учени от университета на Роуд Айлънд в САЩ са доказали, че хората, които се хранят по-бавно, изяждаj по-малко количество храна и получаваj по-голямо удоволствие от нея. Доктор Катлин Мелансън е провела изследване с цел да бъде доказана ползата от бавното хранене. Според нея бавно хранене три пъти дневно е оптималният вариант за поддържане на здрава и красива фигура.

Направеното изследване се базира на наблюдение на доброволци, разделени на две групи – едната, която се е хранила бързо, а другата – бавно.

Хората от първата група са приключвали с дадената храна средно за 9 минути, като са приемали около 646 калории. По-голямата част от тях са завили, че в рамките на следващия половин час отново изпитват глад и са приели допълнителни 579 калории.

В другата експериментална група доброволците са изяждали същото количество храна като на първата група за половин час. Веднага след това те са заявили, че се чувстват напълно сити и това усещане се е запазило за повече от час. Приетата храна, по думите на самите участници в експеримента, е била определена като значително по-вкусна, отколкото е било мнението на първата група.

Диетолозите също са на мнение, че без съмнение бавното поглъщане на храната помага да се отслабне или да се запази нормалното тегло. Те препоръчват човек да се храни бавно 3 пъти дневно. Това със сигурност ще гарантира приема на 210 калории по-малко в сравнение с този, който яде бързо.