Яжте яйца не само по Великден!

Поради своята биологична плътност и съчетание на всички биологично-активни компоненти, необходими за живота, от хилядолетия яйцата са неизменна част от менюто на хората.


През 60-те години на миналия век, когато се установява връзката между сърдечно-съдовите заболявания и холестерола, яйцето е било заклеймено като нездравословна и дори опасна за здравето ни храна.


Десет години по-късно, американски учени публикуват списък с рискови храни с високо съдържание на холестерол, в който яйцата заемат едно от първите места. Това става и основната причина, яйцата често да бъдат отбягвани като част от дневното меню.


Едва през 2000-та година американски изследователи са извършили научна преоценка на яйцето като полезна храна. Експерти са превели научни доказателства, че ефектът от яденето на яйца върху нивото на холестерола в кръвта е минимален. Наложилото се становище е, че количеството “готов” холестерол, приет с храната има много по-малка значимост за развитие на сърдечно-съдови заболявания, отколкото опасните мастни киселини от мазнините и ендогенното (вътрешно) производство в организма на холестерола от въглехидратите и захарта.


В яйчения жълтък се съдържа средно 10% левцин – аминокиселина важна за развитието, функционирането и възстановяването на мускулатурата, и само 2% хорестерол. Авторите на изследването уверяват, че ако изяждаме по едно яйце всеки ден, риска от появата на сърдечно-съдови и мозъчно-съдови заболявания не се повишава.


Поради своя неповторим аминокиселинен състав, яйчният белтък е приет от Световната здравно организация за еталон, с помощта на който еталон за СЗО, с който се сравняват другите хранителни белтъци. Яйчният белтък се усвоява почти изцяло от организма и съдържа повече аминокиселини от бялото месо, рибата и млечните продукти.


В яйцата се съдържа голямо количество витамин D, витамин А, Витамин B6, Витамин B 12. Специалистите напомнят, че витамин B 12 не се съдържа в растителните продукти и при вегетарианско хранене, спазване на диети или избягване на яйца, съществува риск от развитие на анемии.


Жълтъкът съдържа важни биологичноактивни вещества, каквито са лутеин, холин, лецитин, биотин, метионин. От минералните вещества най-важни са фосфорът, цинкът, сярата, калцият, калият, магнезият, магният, желязото. Фосфорът от кокоше яйце е изключително полезен за нервната система на човека, включително и за кората на главния мозък.


Високото съдържание на фолиева киселина, фосфор, цинк, селени т.н. прави яйцата подходяща храна и за децата, особено в периодите на активен растеж и цялостно развитие на организма им.


Съдържащият се в яйцата Витамин D играе важна роля в изграждането на костното вещество и поддържане на костната здравина и плътност.


В повечето храни, съдържащи витамин D, той е в малки количества или не се усвоява достатъчно пълно. Специалистите напомнят, че витамин D e сред най-важните регулатори на калциевия обмен. Дори наличието на холестерол в яйчния жълтък спомага за синтеза и пълното усвояване на витамините.


Яйцата са постоянен източник на енергия поради липсата на инсулинов пик след консумация, който обикновено води до рефлекторен спад в работоспособността на организма. Същевременно, те са сравнително нискокалоричен продукт - средната маса на едно яйце е 60 г и съдържа средно 85 ккал, което ги прави подходящи при спазване на диети.


Проучване, публикувано в британското издание „Дейли мейл“, показва, че яйцата считани за високо калорични, всъщност са идеално средство за поддържане на стройната фигура.


Изследване, направено от британски диетолози, категорично доказва, че за свалянето на излишните килограми помага консумирането на едно яйце дневно.


Очаква се пълното проучване и подробните резултати от него да бъдат публикувани в юнския брой на списанието Nutrition and Food Science.


Яйцата могат да бъдат част от здравословен хранителен режим, допълват учените. Закуската с яйца може да потисне глада и да намали общия прием на калории през деня. Въпреки малкия брой калории, яйцето е източник на протеини и е основна съставка от здравословното хранене.


Лекарите предупреждават, че само консумацията на сурови или не достатъчно сварени яйца може да бъде опасна и да провокира салмонелоза.


Салмонелозата е остро инфекциозно заболяване, което се причинява от бактериите салмонела. Бактериите са грам-отрицателни и са част от семейството на ентеробактериите. Най-често заразяването става след консумация на сурови или недостатъчно обработени хранителни продукти, в това число и яйца.


За да се избегне заразяването е необходимо да се спазват всички изисквания за приготвяне и съхранение на храната. Не се препоръчва консумацията на сурово месо, яйца, мляко. Укрепването на имунитета е една от мерките за предотвратяване на тежкото боледуване. От особено значение е спазването на лична хигиена. Здравословното хранене и начин на живот правят организма устойчив на заболяването и му позволяват да се справи по-бързо с него при заразяване.