Опасно ли е мастурбирането?


Специалистите смятат, че не е необходимо един мъж да се допита до тях, за да получи отговор на въпроса дали мастурбирането си заслужава. Всеки мъж е мастурбирал - и защо не? Мастурбирането води до приятни изживявания, намалява стреса и е средство, с което се превъзмогва безсънието...



1. Мастурбирането не е „луда работа“
Мъжете често се двоумят дали е нормално да мастурбират. Определенията за „нормално“ и „психопатично“ в сексологията обаче са различни от общите представи. Сексолозите избягват да поставят определения за „нормално“ и „ненормално“ с аргумента, че се използват много различни варианти за самозадоволяване на сексуалния апетит, като честота и техника на изпълнение.



Всеки мъж мастурбира по специфичен за него начин, твърдят специалистите . Могат да използват ръцете си, да се търкат в повърхности, да си осигурят специални секс играчки или да го правят дори с вещи от домакинството, като се носи специално облекло, чрез фантазиране, четейки книга или гледайки списание или просто като се гледа в огледалото...





2. Мастурбацията е безопасна, но не съвсем
За разлика от секса с партньор при мастурбиране не може да има опасения от заболяване от полово преносима болест, нито оплаквания от мускулна треска, торбички под очите, няма да се случат и непохватни моменти, каквито се получават при сексуалното общуване между двама... Но това не означава, че мастурбацията е съвсем безопасна...


Прекалено честото извършване или прекалено енергичните, груби действия могат да доведат до протъркване и нараняване на кожата на пениса. При мастурбиране в посока надолу и допир на главичката на пениса в неподходящи повърхности, например в чаршаф, възглавница, е възможно да се нарани отвърстието на уретрата, което да доведе до последващи проблеми като отделяне на урината не на струя, а на пръски.


Фрактура на пениса се случва толкова често при мастурбация, колкото и при секс с партньорка. Това е болезнено състояние, което се получава при среща на пениса по време на ерекция с твърд обект. При фрактура на пениса е необходимо да се потърси специалист-хирург за получаване на адекватна медицинска грижа.



3. Вреди ли мастурбацията на сексуалния живот?...
По ред причини мастурбирането може да се отрази благотворно при сексуалното общуване с партньорката. Първо, защото благодарение на мастурбирането мъжете научават за собствените си усещания и по-лесно могат да покажат на партньорката си как предпочитат да бъдат докосвани. Мастурбирането помага на мъжете да научат и разпознават момента, до който могат да отлагат отделянето на сперма и как да избягват преждевременната еякулация. Това е и начин при отсъствие на половинката или боледуване да се задоволи сексуалната нужда.



Има случаи, в които мастурбирането действително пречи на взаимоотношенията. Това обаче се случва, когато мъжът започва да предпочита мастурбирането пред секса с партньорката, стига се до положения, в които я пренебрегва и наранява емоционално. Иначе според сексолозите мастурбирането не вреди на взаимоотношенията...





4. Някои форми на мастурбиране водят до сексуална дисфункция
Специалистите предупреждават, че мъжете които прекалено често мастурбират и привикнат на по-висока плътност и бързина, при секс с партньорката могат да получат нежелано удължаване на еякулацията, загуба на ерекцията, което е вид сексуална дисфункция.





5. Мастурбирането намалява риска от рак на простатата
Тази зависимост все още не е напълно изяснена.
През 2003 г. австралийско проучване, публикувано в BJU International, сочи, че честото мастурбиране в юношеството намалява риска от развитие на рак на простатната жлеза в по-късен етап от живота. Но изследване от 2004 г., поместено в The Journal of the American Medical Association, показва, че едното няма нищо общо с другото.



При ново изследване от януари 2009 г. се стига до извода, че при честото мастурбиране в по-млада възраст може да се търси по-висок риск за развитие на рак на простатата, докато при възрастните – обратното, рискът е по-нисък.



Според обясненията на специалистите, мъжете на възраст до 49 години, които често мастурбират вероятно се нуждаят от това, заради наличие на високи нива на мъжки полови хормони, които по принцип се свързват с по-висок риск от развитие на рак на простатата. При мъжете над 50 години честото мастурбиране обаче според учените помага за извеждането на секрети от простатната жлеза, които могат да съдържат вещества, водещи до туморни процеси.