Пет неизвестни факта за... пениса


1. Пенисът - със собствено "мнение"...


Най-вероятно сте имали случаи, когато "вашето мъжко достойнство" показва свои собствени намерения, различни от вашите, и напълно "ни в клин, ни в ръкав" се оказвате... в състояние на ерекция без да сте го пожелали съзнателно.




Факт е, че мъжкият полов орган може да се контролира в по-малка степен, отколкото ръцете или краката. Дължи се на това, че пенисът се управлява от част от нервната система, която не винаги се подчинява на съзнателния контрол – автономната нервна система. Същата регулира сърдечната честота и кръвното налягане.




Сексуалното възбуждане обикновено не е се постига волево. Съзнателнителните намерения само „сътрудничат” за постигането на ерекция, но в по-голямата си част състоянието се поддържа от дейността на симпатиковата нервна система. Ерекция се получава и при REM фазата на съня, когато импулсите се предават от мозъка и симтатиковата нервна система, независимо дали се сънувате секс или изпит, за който не сте учили.




Обикновено така, както пенисът е нараснал, преминава и състоянието без съзнателна намеса. При неочакваната възбуда обаче се изисква да бъдете по-внимателен към органа си, съветва урологът д-р Дрогу Монаг от Кливъланд Клиник. Хладката вода или въздух също могат да помогнат, което отново ще се дължи на функциите на симпатиковата нервна система.




При психологическия стрес също се получава взаимодействие със симпатиковата нервна система, ефектът е същият, като на студения душ. Сигурно сте забелязали, че когато сте отпочинали и се чувствате добре, пенисът изглежда по-голям, отколкото при емоционално изтощение.




Психологическият стрес може не само да влияе негативно на размера, но и е водеща причина за загуба на либидото и еректилна дисфункция.




Способността да се справяте със стреса и да контролирате тревожността ще възвърнат сексуалните ви възможности.




Не всеки път обаче еректилна дисфункция е вследствие на негативен психилогически фактор. Здравословни проблеми като атеросклероза или високо артериално налягане възпрепятстват притока на кръв към половите органи и пречат на ерекцията. Диабетът от втори тип уврежда кръвоносните съдове и нервите, свързани с ерекцията. Злоупотребата с алкохол също пречи на сексуалните способности. В този смисъл може да се каже, че пенисът е „барометър” за здравето на симпатиковата нервна система.





2. Размери, размери, размери... - всякакви



Клинично изследване показва, че не може да се изведе правило за съотношението на размера на пениса в спокойно състояние и при ерекция. При анализа на данните от 80 мъже специалистите установяват, че разликата варира в широк диапазон, от 7 мм до 8 см. Вярни са следните две крайности: големият пенис нараства съвсем малко, а малкият може да изненада с размера си при ерекция. Според думите на сексолога Алфред Кинси се наблюдава следната зависимост – по-късите в спокойно състояние пениси нарастват два пъти повече при ерекция, от по-дългите.




При повечето мъже (при 81 %) дължината, която се постига е специфично индивидуална и не се причисляват в тези крайни категории. При 12 % от мъжете пенисът нараства с една трета, а при 7 % двойно.