Женственост и раздразнение – дължат се на естрадиола!


Към голямата група стероидни хормони се отнасят биологично активните вещества, които се образуват в организма от едни общ първоизточник – холестерола. Естрогените са група женски полови хормони и включват естрон, естрадиол, естриол и др.

Свойство на стероидните хормони е да проникват в цитоплазмата на клетките. Основният им механизъм на действие върху обменните процеси в клетките се състои в избирателното регулиране на процесите на транскрипция (синтеза на РНК на матрицата на ДНК).

При жените в периода след половото съзряване до менопаузата концетрацията на естрадиол в кръвта се намира в пряка зависимост от менструалния цикъл.
Естрадиолът е от значение и при мъжете. Естрадиол се намира и в мъжкото тяло, но в други референтни стойности. Недостигът му и при тях е причина за стерилитет.

При жените в детеродна възраст естрогените се синтезират предимно от яйчниците в първата половина на менструалния цикъл. Те влияят на оформянето на женското тяло и детеродните функции.


Естрадиол
Естрадиолът е женски полов хормон, който се отнася към групата на естрогените и е най-активен от тях. Образува се от мъжкия полов хормон тестостерон при жените в надбъбречните жлези, във фоликулите на яйчниците и плацентата при бременните. При мъжете се синтезира в семенните мехурчета, в надбъбречните жлези и тъкани в организма.

При жените фоликулостимулиращият хормон (FSH) на хипофизата стимулира продукцията на естрогени.

Най-висока концетрация на естрадиол се среща в урината на бременните, във фоликулите в яйчниците и в плацентата. При жените в детеродна възраст се отделя по 300-700 мкг естрадиол на денонощие.

Количеството естрадиол в кръвта на жените се променя през менструалния цикъл. В началото на менструалния цикъл, когато узрява фоликулът концентрацията на естрадиол в кръвта е ниска. Към датата на овулацията нараства три пъти, след което постепенно нивото на естрадиол спада и до началото на следващия менструален цикъл стига до изходно ниво.
Когато има зачеване концентрацията на естрадиол продължава да расте. Повишаването и понижаването на нивата на естрадиол в кръвта през менструалния цикъл има индивидуални различия.

През бременността нивото на естрадиол постепенно нараства. Стойностите му са най-високи към термин. След раждането за няколко дни нивата на естрадиол се нормализират.

С възрастта стойностите на естрадиол при жените постепенно намаляват. След менопауза те са сравнително ниски.

Функции на естрадиола

* Естрадиолът играе ключова роля за оформянето на женското тяло. На него жените дължат и натрупването на мастни тъкани на определени места. Естрадиолът участва в регулирането на менструалния цикъл и особеностите на сексуалното поведение и желание при жените.
* Под въздействието на естрадиол и хормоните на хипофизата в яйчниците съзряват яйцеклетките. През бременността под негово влияние матката увеличава обема си, нараства броят на кръвоносните съдове и се повишава кръвопотокът.
* Естрадиолът способства активизацията на обменните процеси в костната тъкан, под въздействието му костите растат на дължина.
* Високите стойности на естрадиол водят до задържане на натрий и течности в организма (при бременните е възможно да се получат отоци), повишава кръвосъсирването.
* Раздразнителността през бременността също се дължи отчасти на повишеното съдържание на естрадиол.



Определяне на количеството естрадиол в кръвта

* Стойностите на естрадиола са показател за работата на яйчниците. Изследвания на естрадиол при жените се назначават при нарушения в менструалния цикъл (вкючително и при предменструален синдром), безплодие, забавяне на половото развитие или обратното, при преждевременно полово съзряване, маточни кръвотечения (включително и през менопаузата), когато се подозира тумор на яйчниците или хипофизата, при асистирани репродуктивни технологии.

* При мъжете изследване на естрадиол се назначава при промени в тялото към женски тип, при стерилитет, причина, за което може да е недостатъчното образуване или липса на сперматозоиди.

* Високи стойности на естрадиол се срещат при кисти или рак на яйчниците при жените, рак на тестисите при мъжете, тежки заболявания на черния дроб с нарушаване на функциите му, при прием на някои медикаменти, включително и хормонални контрацептиви.

* Ниските стойности на естрадиол мога да се дължат на прекомерно физическо натоварване, при гладуване, нискокалорични диети, рязка загуба на тегло, някои интоксикации, изоставане в растежа, недостатъчна секреция на хормони на хипофизата, промяна на женското тяло към мъжки тип, хронични възпалителни заболявания на половите органи (включително простатит), при риск от загуба на бременността.